I Sverige legger analysesjefen Odd Bolin seg flat. Han ber kundene om unnskyldning for å ha bommet grovt i analyser av svenske it-aksjer.

Høstens svarte it-høst står i skarp kontrast til analytikernes rosenrøde analyser. Det ene it-selskapet etter det andre skulle mer enn doble sin verdi innen kort tid. I stedet gikk det rett på trynet.

Analytikerne Henning Lassen og Anders Hamnes i Norse Securities inntar trolig den tvilsomme førsteplassen over fjorårets analytikertabber. I slutten av august klinte de til og skrev at Opticom-aksjen skulle opp i 3500 kroner i løpet av de neste seks månedene. Da de skrev, sto aksjen i rundt 1100 kroner. Nå, en måned før aksjen i datalagringsselskapet skal stå i 3500 kroner, handles Opticom for under 500 kroner.

Ser hardt ut
- I øyeblikket ser det jo hardt ut, innrømmer Henning Lassen, som selv er aksjonær i Opticom.
- Et kursmål på 3500 kroner var basert på at det kom signifikante nyheter. Og selskapet la også opp til det, sier Lassen.

Anders Hamnes har forøvrig dratt til også når det gjelder gråmarkedsselskapet Birdstep: Ved utgangen av året spår han at markedsverdien passerer seks milliarder kroner, ved utgangen av 2003 skal den runde 15 milliarder kroner. Nå er selskapet verdt drøyt 600 millioner kroner.

Også andre meglerhus har sendt ut veldig positive Opticom-analyser, men de har vært smarte nok til ikke å si når aksjen vil gå i taket. Viktige teknologiske opplysninger om det norske børsselskapets datalagringskonsept ble utelatt i den sterke kjøpsanbefalingen fra Orkla Enskilda Securities. Analytiker Espen Michaelsen i First Securities spår en aksjekurs på 19.000 kroner - om alt klaffer for datalagringsselskapet. Sundal Collier-analytiker Lars Tjeldflaat har et kursmål på 16.000 kroner.

- Det er fra DN. Har du ett minutt?
- Kommer an på.
- Det gjelder Opticom.
- Da har jeg ikke ett minutt. Beklager. Ha det, sier Tjeldflaat.

Unnskylder seg ikke
«Selv om risikoen er høy, overgår belønningen i stor grad risikoen. Vi introduserer derfor en «STRONG BUY»-anbefaling med et seks måneders kursmål på 130 kroner,» skrev Carnegie 28.juni. Da var aksjekursen 70 kroner. Seks måneder senere, 28.desember, endte Telecomputing-aksjen på 36 kroner, over 72 prosent lavere enn Carnegies estimat. Meglerhuset bommet med 94 kroner. Og etter 28. desember har kursen falt enda mer. De som kjøpte Telecomputing-aksjer på bakgrunn av analysen, kan kanskje trøste seg med at meglerhuset også har et mål på litt lengre sikt:

«Når selskapet begynner å levere, er oppsiden betydelig. Vårt høyeste estimat indikerer en rimelig verdi på over 400 kroner,» står det i analysen. Analysen har overskriften «GrASP the opportunity» og sikter til Telecomputing som utleier av programvare over internett (asp-leverandør). «Vi tror dette markedet vil ta seg opp i andre halvår 2000,» står det i rapporten.

- Sier dere unnskyld til kundene når dere har bommet?
- Nei. Vi mener vel at vi har påpekt risikoforholdene, også, sier analysesjef Gaute Garshol i Carnegie.

Normans svalestup
Projektorprodusenten InFocus må virkelig levere varene i løpet av det kommende året - dersom meglerhusenes analyser skal treffe blink. I begynnelsen av oktober ifjor kom både First Securities og Alfred Berg med positive analyser. Alfred Berg karakteriserte InFocus som en doblingskandidat på mellom seks måneder og ett års sikt, «noe som vil bringe verdien av selskapet til et langt mer rettferdig nivå,» heter det i analysen. Da lå aksjekursen på rundt 500 kroner aksjen. I dag er det langt frem til en aksjekurs på rundt 1000 kroner. Uken etter de positive analysene la selskapet frem tall som skuffet markedet. Nå ligger aksjekursen på rundt 130 kroner.

Alfred Berg-analytiker Ståle Bjørnstad spådde forøvrig i februar at kursen til it-sikkerhetsfirmaet Norman Data Defense System skulle opp fra rundt 270 kroner til 550.

Fredag sluttet Norman på 48,50 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.