Klokken 11.30 i dag gjennomfører Portugal årets første auksjon av statsobligasjoner. Resultatet kan bli avgjørende for om landet søker om kriselån fra EU.

- Målet er å hente 1,25 milliarder euro og det store spørsmålet er hvordan etterspørselen etter disse obligasjonene vil være, skriver seniorøkonom Katrine Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets.

Frykt
Frykten for at Portugal blir det tredje landet som må be EU om krisehjelp har preget finansmarkedene de første ukene i det nye året. Renten på portugisisk gjeld har imidlertid falt litt tilbake det de siste dagene, blant annet etter at statsminister Jose Socrates tirsdag avviste at landet trenger krisehjelp fra EU.

- Den påstanden har vi hørt før, både fra gresk og irsk hold før de søkte om krisepenger, minner Boye om.

Les også: Frykten fester grepet

Renten på tiårige portugisiske statsobligasjoner er i dag på 6,86 prosent etter at den var på over syv prosent mot slutten av forrige uke. Forskjellen til tyske obligasjoner med tilsvarende løpetid er på 3,92 prosent.

- De to siste dagene har rentene på portugisisk statsgjeld kommet noe ned igjen etter en kraftig økning i forrige uke. Rentene er i stor grad trukket ned av ECBs støttekjøp av statsobligasjoner, mener Boye.

Prisen på å forsikring (CDS) mot mislighold av portugisisk statsgjeld har også falt tilbake. En femårig CDS på Portugals statsgjeld faller 14 basispunkter til 521 basispunkter onsdag morgen. Det betyr et betyr at en investor hvert år må ut med 5,21 prosent av beløpet som skal forsikres.

- Forhastet
Rentene på irske og greske statsblgiasjoner har også falt tilbake de siste dagene. Axel Weber, som er sjef i den tyske sentralbanken Bundesbank og medlem av den europeiske sentralbankens råd, mener imidlertid det er for tidlig å konkludere med at gjeldskrisen i Europa er under kontroll.

- Optimismen hos enkelte observatører er forhastet. Det er flere gode grunner til å se på 2011 med forsiktig optimisme, ikke minst med tanke på de økonomiske utsiktene. Samtidig er det fremdeles, også i Tyskland, viktige utfordringer med tanke på å rydde opp i det finansielle systemet og få orden på statsfinansene, sa Weber i en tale i Frankfurt tirsdag.

Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets tror dagens auksjon kan bli avgjørende for Portugals videre skjebne.

- Dersom auksjonen går dårlig, vil det sannsynligvis fyre opp under spekulasjonene om at Portugal også må søke om penger fra EUs krisefond, slik som Hellas og Irland har gjort. Gitt et dårlig auksjonsresultat i dag, tror vi Portugal kan komme til å be om penger allerede i neste uke da det også er nytt møte med finansministerene i EU - ECOFIN. Det til tross for at Portugals statsminister var ute i går og hevdet at de ikke trengte penger fra krisefondet, skriver Boye.

Les også: - Ikke et spørsmål om hvis, men når (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.