Portugal må belage seg på å betale en skyhøy rente når landet skal låne penger i markedet onsdag.

Landet skal hente inn inntil en milliard euro i en auksjon av korte lån, såkalte statskasseveksel. Myndighetene planlegger å legge ut lån med seks og 12 måneders løpetid i auksjonen.

Portugisiske banker, som har vært blant de største kjøperne av portugisisk statsgjeld, presser imidlertid på for å få myndighetene til å skaffe et midlertidig lån, et såkalt brolån, fra andre medlemsland i EU.

Bankene vil streike
Bankene skal ha truet med å boikotte nye auksjoner inntil et slikt lån er på plass.

- Bakgrunnen er at verdien på bankens statsobligasjonsbeholdning faller og at de ønsker lavere renter og bedre kredittilgang i markedet. Ikke minst ønsker de også å stå bedre rustet til stresstestene som nå gjennomføres. Bankene har faktisk truet regjeringen med å stoppe all statsobligasjonskjøp som et slags streiketiltak, skriver seniorøkonom Shakeb Syed i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets onsdag.

Ifølge Reuters vil trolig ikke trusselen om boikott forhindre at dagens auksjon blir gjennomført. Men landet må belage seg på å punge ut med en skyhøy rente. Tirsdag steg rentene på portugisisk statsgjeld til nye rekordnivåer.

- Skandaløst høyt
Kredittstrateg David Schautz i Commerzbank tror renten på seksmånederslånet som legges ut i dag vil få en rente på mellom 5,5 og seks prosent, noe som i så fall vil være rundt en dobling fra tilsvarende auksjon 2. mars.

- Renten på seksårslånet har nærmet seg seks prosent, noe som er skandaløst høyt, sier Shcautz til Reuters.

Renten på portugisiske statsobligasjoner med to års løpetid steg tirsdag til hele 9,04 prosent. Femårsrenten nærmet seg samtidig ti prosent.

- For høye renter
Ifølge Moody's, som nedgraderte landets statsgjeld ytterligere tirsdag, er rentenivået som Portugal nå må betale i markedet, selv for lån på kort sikt, så høye at landet ikke vil klare å leve med det.

Kredittvurderingsbyrået regner med at den nye regjeringen som tiltrer etter valget 5. juni vil søke om et kriselån fra EU og IMF.

Byret varsler ytterligere nedgraderinger dersom landet i mellomtiden ikke får på plass et brolån. Financial Times skriver onsdag at portugisiske myndigheter er i samtaler med EU om et slikt lån.

Hvis ikke landet får på plass en kriseløsning med EU må landet allerede neste torsdag ut i markedet igjen. Da må statsgjeld på 4,2 milliarder euro refinansieres.

I juni forfaller ytterligere 4,9 milliarder euro. Inkludert kupongrenter og finansiering av budsjettunderskuddet må landet skaffe mellom 12 og 15 milliarder euro frem til juni, ifølge Reuters.

Konkursrisiko
I kredittmarkedet prises det nå inn stadig høyere sannsynlighet for at landet kommer til å misligholde gjelden.

Ifølge CMA Datavision steg prisen på forsikring mot mislighold av portugisisk statsgjeld til 587 basispunkter, som betyr at man årlig må ut med 5,87 prosent av lånebeløpet for å forsikre seg. Ifølge CMA priser markedet dermed inn en misligholdssannsynlighet på rundt 40 prosent.

Les også:

<b>Moody's kutter Portugal</b>

<b>Portugals budsjettunderskudd kan vokse</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.