I tre år har Oljedirektoratet (OD) samlet inn informasjon som inneholder potensielle gigantfunn i Lofoten og Vesterålen. Men den informasjonen ønsker ikke Olje- og energidepartementet at Statoil eller de andre oljeselskapene skal få se.

I 2006 fikk Oljedirektoratet i oppdrag fra regjeringen om å samle inn geologiske data i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, fordi Stoltenberg-regjeringen ønsket mer kunnskap om mulige olje- og gassressurser i området.

Moderne teknologi
De tre siste somrene har derfor direktoratet hyret inn seismikkskip som har skutt store mengder moderne 3D-seismikk i området. Det finnes allerede endel gammel 2D-seismikk fra 70- og 80-tallet, men de nye, moderne undersøkelsene kan for første gang avsløre mulighetene for store olje- eller gassfelt i området. - Vi har tilgang på mye gammel seismikk fra 80- og 90-tallet, men det som Oljedirektoratet har samlet inn nå venter vi spent på, sier informasjonsjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening som representerer oljeselskapene i Norge.

Men oljeselskapene kan vente forgjeves.

Avhenger av åpning
Oljedirektoratet går nå gjennom denne gullgruven av ny informasjon om oljemulighetene i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Oljedirektoratet prosesserer og tolker nå de innsamlede dataene for å gi en faglig vurdering av petroleumspotensialet i Nordland VII og Troms II. En rapport med disse faglige vurderingene vil bli oversendt Olje- og energidepartementet våren 2010. Rapporten vil bli offentliggjort og vil være en viktig del av kunnskapsgrunnlaget når forvaltningsplanen for Lofoten – Barentshavet skal oppdateres i 2010, sier statssekretær Robin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet til DN Energi.

Men oljeselskapene får ikke se den nye seismikken, den skal holdes skjult så fremt ikke den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen åpner for oljevirsomhet i de omstridte områdene.

- Bruken av de innsamlede dataene i etterkant, vil avhenge av konklusjonene på oppdateringen av forvaltningsplanen, sier Kåss i departementet.

Hvis området ikke åpnes for oljevirksomhet, vil heller ikke informasjonen om området bli delt med oljeselskapene.

- Mest mulig åpenhet
Oljeindustriens landsforening er oppgitt over hemmeligholdet.

- Vi synes det er viktig at det er mest mulig åpenhet rundt arbeidet med forvaltningsplanen. Det er viktig at denne informasjonen offentliggjøres raskt. Det er et helt avgjørende element for hele debatten hva disse dataene viser eller ikke viser, påpeker Aanes.

Den nye informasjonen kan avsløre mulige storfunn, men den kan også vise at havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen langt fra er så spennende som man tror i dag. Men den informasjonen blir oljeselskapene nektet hvis ikke området åpnes for oljeleting.

- Det har jo mye å si for debatten om seismikken bekrefter det vi tror, eller om den kan avkrefte det, sier Aanes i OLF.

Les også: - Fullstendig uakseptabelt