Igår tok den tidligere it-direktøren i meglerhuset til DNB, Pål Gruben (49), bladet fra munnen i Oslo tingrett.

Gruben, som for 11 år siden ble dømt for skattesvik, er tiltalt for heleri og hvitvasking av 24 millioner kroner gjennom en rekke vekslinger av kroner til euro i forskjellige banker og vekslingskontorer, skriver Dagens Næringsliv.

Statsadvokat Håvard Kampen sa i retten at de mener de kan utelukke at pengene er skaffet til veie på lovlig måte.

Ifølge Gruben stammer kontantene fra hans inntil nå hemmelige investeringer i Sveits gjennom det sveitsiske meglerhuset ACH som gikk konkurs for flere år siden.

– Jeg har holdt det i Sveits skjult. Jeg skjulte pengene, jeg hadde ikke noe valg, sa Gruben under sin forkl#229 i Oslo tingrett igår ifølge DN.

Gruben forklarte at ansatte i meglerhuset i en periode kom hjem til ham med kontanter på døren slik at skattemyndighetene ikke skulle oppdage det.

Skjulte 600 millioner
Han viste til et krav mot seg fra norske skattemyndigheter på 17 millioner kroner som han er uenig i.

– De hadde kurérer som kom og leverte penger, sa Gruben om ACH.

Gruben anslo at han årlig fikk tre til fire millioner kroner levert fra Sveits i det skjulte. Han sa han mottok både sveitsiske franc og norske kroner.

Den tidligere it-sjefe anslo nettoverdien på aksjene han eide i Sveits på det meste til rundt 600 millioner kroner. Men da ACH ble slått konkurs i 2009 var verdiene nede i 18 millioner kroner, ifølge Gruben.

En eiendomsutvikler (43), en ufør kamerat (48) og hans tidligere kjæreste (49) er ifølge Dagens Næringsliv tiltalt for medvirkning. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Det er satt av ni dager til saken som begynte i Oslo tingrett mandag.

Les også: Wenche Gruben dømt til å betale sønnens pornoaksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.