Advarselen kommer fra Danmark og Østerrike, men støttes også av Frankrike, Nederland, Slovenia og Luxembourg.

De seks landene har i fellesskap forfattet et brev som skal diskuteres når EUs 28 miljøministre samles 26. oktober.

– De miljømessige dimensjonene må vurderes nøye, heter det i advarselen.

Kan få følger

– Saken kan få direkte følger for de totale utslippene, og det kan innvirke på medlemslandenes tiltak for å oppfylle forpliktelser knyttet til luftkvalitetsstandarder i EU, heter det videre.

Den egentlige adressaten for brevet er EU-kommisjonen, som vedtar utslippskravene hvert enkelt medlemsland må rette seg etter. Det er imidlertid opp til hvert enkelt land å kontrollere og dokumentere at kravene blir overholdt.

– Kommisjonen må gi en konsis oversikt over hvilke tiltak som iverksettes for å avdekke omfanget av manipulasjonen med dieselbiler, heter det i brevet fra de sju landene.

Manipulerte tester

Volkswagens dieselmotorer, som også er å finne i biler fra Audi og Skoda, viser seg å slippe ut opptil 40 ganger mer nitrogenoksider (NOx) enn det bilgiganten har reklamert med.

Volkswagen har innrømmet å ha manipulert testene ved hjelp av programvare, for å framstille bilene som langt mer miljøvennlige enn de egentlig er.

NOx er helseskadelig og EU har innført regler som setter klare begrensninger for hvor store mengder hvert medlemsland kan slippe ut. (©NTB)

Les mer:

Kompisbank slår seg selv konkurs

Kongsberg Maritime: Samtlige bemanningskutt vil skje i Norge

Slik testes årets firmabil (vinneren avsløres på onsdag)

Norges viktigste firmabiltest
DNs firmabiltest er gjennomført for 21. gang, hvem blir årets vinner?
02:20
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.