For 12. gang er Christen Sveaas blitt nektet konsesjon på to skogteiger. – Nordre Land praktiserer apartheid, sier investoren.

– Jeg gir meg aldri. Ikke når jeg dør engang, sier Christen Sveaas.

Det er få dager til han fyller 60. Det er blitt ti år siden investoren kjøpte de to skogteigene Skogstadlia og Brennstadlia i Nordre Land kommune. Ikke var de spesielt gilde, kvaliteten på skogen var så som så, og det var fem kilometer mellom dem. Dermed var de altfor små til å gi noe særlig utkomme, men Sveaas så for seg at han kunne bytte dem mot noe som lå nærmere de store skogsområdene selskapet hans Kistefos har eid i mange år. Ifølge Sveaas eier Kistefos rundt 14 prosent av produktiv skog i Nordre Land.

Endelig vedtak

Ikke et tre er felt siden Kistefos kjøpte Skogstadlia og Brennstadlia for 1,8 millioner kroner. Årsaken er at Kistefos ikke har fått konsesjon til å eie skogen, hverken hos kommunen, i tingretten, lagmannsretten eller Høyesterett. Konsesjonsloven legger opp til at eierskapet av skog ikke skal være konsentrert på få hender.

At det var et aksjeselskap som eide skogen ble også brukt mot Sveaas. Det hjalp ikke at han personlig kjøpte de to teigene på tilsammen 2000 mål for 2,8 millioner kroner etter en budrunde ifjor.

For to uker siden kom det siste avslaget fra Fylkesmannen i Oppland: «Dette vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre», skriver Fylkesmannen i vedtaket, som først ble omtalt i Oppland Arbeiderblad.

– Det er klart jeg tar det personlig. Jeg vet jeg har rett. Dette er vilkårlig maktmisbruk. Vedtaket er avsagt på feil grunnlag og med vikarierende argumentasjon. I nabokommunen Søndre Land, noen kilometer unna, er konklusjonen den motsatte. Der er Kistefos velkommen til å kjøpe mer skog. Det er jo helt vilt, at to kommuner med loven i hånd kan komme til diametralt motsatte konklusjoner i helt like saker, sier Sveaas.

Enda verre synes han det er at Fylkesmannen i Oppland, som statens representant, følger Nordre Land i alt og ett når regjeringen har en annen politikk.

«Ingen rik feit jævel»

Fylkesmannen støtter Nordre Land kommune i at hensynet til bosetting og en helhetlig ressursforvaltning gjør at Sveaas ikke bør få konsesjon. Kommunen kontaktet grunneiere som var naboer av de to teigene, og tre meldte seg da som interesserte. «En slik løsning vil bedre kunne gi grunnlag for drift og bosetting for fremtidige generasjoner», konkluderer Fylkesmannen i Oppland.

Sveaas viser til at det ikke har bodd noen på disse eiendommene på 500 år. Ingen naboer meldte seg da de ble lagt ut for salg. Årsaken er at det aldri vil betale seg, mener han.

– Jeg er ingen rik feit jævel fra Oslo som ikke gjør noe lokalt. Vi driver to bedrifter og har 40 ansatte i Nordre Land. Kistefos var tidligere kommunens største arbeidsgiver, og er en bedrift som har satset der i mange år og prøvd å få til ting, sier investoren.

Listhaug grep inn

Ifjor fikk Sveaas støtte fra øverste hold: Sylvi Listhaugs Landbruksdepartement omgjorde et vedtak i en tilsvarende sak. Den gjaldt Kistefos’ kjøp av småbruket Vestrum, også i Nordre Land, som eide en andel i en samdriftsskog. Også da hadde kommunen, Fylkesmannen og Landbruksdirektoratet sagt nei, og det ble sterke protester da departementet omgjorde vedtaket.

Høyre og Fremskrittspartiet har lenge ønsket å fjerne krav om konsesjon på skog, men har så langt ikke fått støtte til vedtak i Stortinget.

Sveaas vil nå be Landbruksdepartementet om å omgjøre vedtaket. Dermed vil saken havne på bordet til den nye landbruksministeren, Jon Georg Dale.

– Saken er lik den forrige. Med en minister fra samme parti, burde utfallet bli det samme. Det er titusenvis av små skogteiger rundt om i landet. Og det er uttalt politikk at flere må slås sammen, sier Sveaas.

Ifølge SSB var det bare hugst på 11 prosent av norske skogeiendommer i 2014. Målt over ti år har det kun vært hugget trær for salg på litt over en tredjedel av skogeiendommene.

Tar det fra sportskassen

Til nå har Sveaas brukt «noen millioner» på å kjempe for konsesjon.

– Jeg tar det fra sportskassen.

– Hvor stor er den?

– Ha-ha. Den er uendelig. Jeg er jo ikke konk ennå og har jo ingen arvinger. Når man har rett, og det har jeg, så må man ikke gi seg. Nordre Land praktiserer apartheid. For meg er dette moro fordi jeg har råd til det, men tenkt på alle dem som ikke har ressurser til å ta til motmæle slik som jeg. De blir overkjørt av offentlige mastodonter. Det er tragisk.

Avdelingsdirektør Bente Odlo hos Fylkesmannen i Oppland ønsker ikke å kommentere Sveaas’ uttalelser.

– Saken er godt opplyst i vedtaket. Vi har ingen ytterligere kommentarer, sier Odlo.

 

De gjør mest suksess: Flaks for å nå toppen dnPlus

Ha de riktige appene: Glem TripAdvisor, nå kommer de spissede reisetjenestene dnPlus

Smutthullene som sikrer at du kommer deg avgårde: Slik kan du unngå å bli streikefast på Gardermoen fredag dnPlus

Gjentatte brudd på Jernbaneverkets sikkerhetsregler: – Liv kan gå tapt dnPlus

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:

EU-skepsis i Storbritannias fattigste nabolag
Blackpool er Storbritannias syvende fattigste by. Mange vi møter her er skeptiske til EU, og vil stemme for Brexit, en britisk utmelding, 23. juni.
02:27
Publisert:
 

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.