– Det er med stor sorg vi må meddele at vår mor Mille-Marie Treschow døde lørdag 29. september, 64 år gammel etter sykdom, sier eier og styreleder i Treschow-Fritzøe, Michael Stang Treschow i en pressemelding.

Treschow var en anerkjent skogbrukseier og forretningskvinne. Hun ble født i Larvik og har siden 1986 drevet Treschow-Fritzøe-konsernet.

– Mamma hadde et stort hjerte for Treschow-Fritzøe og alle som jobber her. Hun har hatt stor betydning for utviklingen av selskapet fra et tradisjonelt skogsdriftselskap til et moderne industrikonsern. Selv om hun var ute av den daglige drift var hun sterkt engasjert i selskapet. Det var dette hun levet og åndet for, fortsetter han.

Michael Stang Treschow er i sorg etter morens død. Her er han og Mille-Marie Treschow på Farris Bad i Larvik da Treschow åpnet det sammen med eksmannen Stein Erik Hagen i 2009.
Michael Stang Treschow er i sorg etter morens død. Her er han og Mille-Marie Treschow på Farris Bad i Larvik da Treschow åpnet det sammen med eksmannen Stein Erik Hagen i 2009. (Foto: Kurt André Høyessen)

Familiebedrift i syv generasjoner

Han ber om at familien får fred i en krevende tid.

Treschow var utdannet siviløkonom i Sveits og USA. Som ung gikk hun på kostskolen Croft House School i England.

Mellom 2004 og 2012 var hun gift med Stein Erik Hagen. Hun har tidligere vært gift med Morten Henrik Kielland og Andreas Stang. Sistnevnte har hun to barn med, Michael og Victoria Marie.

Treschow var datter av brukseier Gerhard Aage Treschow og Nanna Treschow. Hun eide slottet Fritzøehus i Larvik. Det er 2300 kvadratmeter, har 75 rom og 21 kjellerrom og er omringet av en 1700 mål stor naturpark.

Da Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen giftet seg i 2004 feiret de på slottet Fritzøehus i Larvik. Paret separerte seg i 2012.
Da Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen giftet seg i 2004 feiret de på slottet Fritzøehus i Larvik. Paret separerte seg i 2012. (Foto: Eivor Eriksen)

Arvet familiebedriften

Hun drev Treschow-Fritzøe frem til sønnen Michael tok over i 2015. Bedriften er blitt drevet av familien gjennom syv generasjoner, etter at Frederik Wilhelm Treschow tok over skogen i Hammerdalen i 1835. De siste 180 årene har den vært i familiens eie.

– Jeg har fylt 60 år, og det ble et naturlig tidspunkt å overføre på, sa hun til DN da sønnen tok over og la til:

– Michael er eldst, og vi har som tradisjon i familien at bedriften kun skal gå til én arving, slik at bedriften kan beholdes samlet og være styrket til videre drift og omstilling i et stadig mer skiftende marked.

Det var egentlig ikke Mille-Marie Treschow som skulle ta over familiebedriften. Hun hadde lært seg språk og kokekunst i Frankrike og tenkte å bli ergoterapeut. Men på grunn av en ulykke i familien seilte hun opp som kandidat.

Bryllupet til Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow i Larvik i 2004. De ble fotografert idet de ankom slottet Fritzøehus.
Bryllupet til Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow i Larvik i 2004. De ble fotografert idet de ankom slottet Fritzøehus. (Foto: Eivor Eriksen)

Rammet av tragedie

I 1974 ble familien rammet av en tragedie da broren Fritz Gerhard drepte både seg selv og kameraten Johan Leopold Løvenskiold i en skyteulykke.

De var sammen på en hytte i Luksefjell i Telemark, da Treschows hagle gikk av og drepte vennen. I fortvilelse tok han sitt eget liv, konkluderte politirapporten.

Mille-Marie Treschow var først usikker på om hun ville ta over.

– Jeg tok noen runder med meg selv, før jeg gikk til min far og sa at jeg var villig hvis han syntes det var interessant. Han viste glede, men stilte som krav at jeg måtte kvalifisere meg, sa hun til DN i 2009.

– Han var ikke overbevist om at du dugde? spurte journalisten.

– Nei, men det hadde nok mest med meg som kvinne å gjøre. Det var veldig vanskelig for ham. Det var jo en greie i familien at eldstesønnen skulle overta. Far og jeg hadde våre diskusjoner. Men han var flink til å komme etterpå og si: Mille, det du gjorde, var riktig. Da han døde, var han en lykkelig mann. Bedriften var i trygge hender, sa hun.

Dermed tok Mille-Marie over selskapet, og siden gang har hun vært en av Norges mest suksessrike forretningskvinner og vært høyt oppe på listen over Norges rikeste kvinner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: