- Det du prøver på nå, nei, nei, nei, vær så snill, det har ikke noe med noe sånt noe å gjøre. Dette er helt vanlige ting. Folk kjøper vel og selger. Du ringer vel ikke hver gang noen kjøper eller selger aksjer, og lurer på det, spør Hallgeir Skogen når DN.no ringer ham for å snakke om at han har redusert sin eierpost i Grenland Group.

Gründer, toppsjef og hovedaksjonær i børsnoterte Grenland Group, Hallgeir Skogen, solgte seg i desember ifjor kraftig ned i selskapet - uten å melde fra til markedet.

Skogen-familiens indirekte eierandel i Grenland Group gikk i desember ifjor fra nær 38 prosent til nær 27 prosent, ifølge årsregnskapet fra Skogen-familiens investeringsselskap Skogen Investering.

- Akkurat som man selv vil
Skogen Investering eier 50 prosent av selskapet HVS, som igjen eier 75,48 prosent i børsnoterte Grenland Group. Den andre halvparten av HVS AS eies av Hitec Vision.

I årsregnskapet fra Skogen Investering kommer det frem at Skogens selskap Bratsberg Brygge Invest AS har solgt seg ned fra en eierdel på 68,02 prosent til en eierandel på 55,85 prosent.

- Nei, det er vel lov å selge og kjøpe aksjer akkurat som man selv vil. Jeg har hverken noen bakgrunn for det eller noen kommentar til det, sier Skogen til DN.no.

Samtidig har Storeslem AS, som eies av Skogens barn Baard og Jeanette, redusert sin eierandel til 11,78 prosent, fra 31,98 prosent. Dermed er altså Skogen-familiens eierskap i Grenland Group redusert fra nær 38 prosent til nær 27 prosent.

- Folk kjøper og selger
Tilbake til telefonsamtalen med Skogen:

- Du har redusert din indirekte eierandel i selskapet ganske betydelig, er det noen grunn...?

- Det du prøver på nå, nei, nei, nei, vær så snill, det har ikke noe med noe sånt noe å gjøre. Dette er helt vanlige ting. Folk kjøper vel og selger. Du ringer vel ikke hver gang noen kjøper eller selger aksjer, og lurer på det?

- Burde ikke aksjonærene få vite om det?

- Om hva da?

- Om at du har redusert ditt indirekte eierskap?

- Det er Skogen Investering som eier selskapet.

- Jeg har ikke noe varslingsplikt
- Men du har jo redusert din eierandel i Grenland Group?

- Du får tolke det som du vil. Jeg har ikke noe varslingsplikt eller noe på dette her jeg. Det er ikke gjort noe her som ikke bør gjøres.

- Men tror du ikke at aksjonærene hadde villet vite dette?

- Alle som vil vite det kan finne det. Alt rundt meg er åpent, og er i papirene, sier Skogen.

Svensk eier
Den nye eieren i Skogen Investering er svenske JCE Group, som nå har en eierandel på 32,37 prosent. Med denne eierandelen har svenskene sikret seg indirekte kontroll over 12 prosent av aksjene i Grenland Group.

JCE Group kontrolleres av svensken Christer Ericsson og hans sønn Hampus Ericsson. Christer Ericsson blir i Sverige omtalt som "supergründeren", etter at han etter en større konkurs bygget opp JCE Group til å bli et betydelig industrikonsern.

JCE Group var tidligere direkte storaksjonær i Grenland Group, og var blant dem som ga Skogen og medeier i HVS AS, Hitec, forhåndsaksept på HVS sitt bud på alle aksjene i Grenland Group før jul ifjor.

Les også: Godtar bud på Grenland Group

Skogen lyktes ikke med å ta selskapet av børs, og nå er altså JCE Group en indirekte aksjonær i selskapet, gjennom Skogens private eierselskap.

- Noe Christer Ericsson gjorde
JCE Group bekrefter overfor DN.no at selskapet kom inn på eiersiden i Skogen Investering i desember ifjor, men ønsker ikke å kommentere hvorfor selskapet gikk fra å være en direkte aksjonær til en indirekte aksjonær.

- Hvorfor går dere fra å være en direkte til en indirekte eier i Grenland Group?

- Christer Ericsson var administrerende direktør da dette skjedde, og det var noe han gjorde. Jeg kan ikke si noe om grunnen til at han gjorde det på den måten, sier finansdirektør Margareta Alestig i JCE Group til DN.no.

Christer Ericssons sønn Hampus Ericsson har siden overtatt sjefsstolen etter faren.

Børsen sender saken til Finanstilsynet
Oslo Børs var ikke klar over eierskapsendringene før DN.no tok kontakt torsdag.

- Salg i forbindelse med indirekte eierskap er ofte komplisert. Det kan være meldepliktig, men det behøver ikke være det, men det er Finanstilsynet som avgjør eventuelle brudd på meldeplikten. Oslo Børs har informert Finanstilsynet om problemstillingen, sier kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs til DN.no.

Undersøkelser
Onsdag ble det kjent at styret i Grenland Group, etter varslinger fra to ansatte i konsernet om hovedaksjonær, konsernsjef og gründer Hallgeir Skogen, har besluttet å foreta nærmere undersøkelser av grunnlaget for varslingene.

I børsmeldingen kommer det ikke frem hvilke forhold det dreier seg om, og Skogen selv vet heller ikke hvorfor de to ansatte har varslet.

- Nei, jeg vet ikke hva det dreier seg om, sa Hallgeir Skogen til DN.no onsdag.

DN.no kjenner ikke til om det er den reduserte eierposten som er tema for undersøkelsene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.