– Hva er funksjonsuttrykket til grafen? spør lærer Skage Hansen på Engebråten skole.

Han skriver også ned noen læringsmål for videregående på tavlen.

Foran ham sitter kun tiendeklassinger.

– Foreløpig sier jeg ingenting – si fra hvis dere trenger hjelp, fortsetter han.

På Engebråten ungdomsskole får 62 av de 600 elevene undervisning i videregående-fag, såkalt forsert løp. De fleste i matematikk.

Les også: Gustav (28) tok tre års shippingutdannelse - ble tømrer

I forkant siden barneskolen

Gustav Tolstrup Christensen (15) går i tiende og har allerede begynt å snuse litt på VG2-matematikk. Han har hatt forsert løp siden barneskolen.

– Jeg begynte å kjede meg på barneskolen fordi jeg ikke fikk nok utfordringer. Matte er gøy, det blir faktisk morsommere og morsommere, sier han.

– Matte er kult, istemmer Sara Brown Bergly (15), også hun på forsert løp.

15-åringene har valgt å søke studiespesialisering på henholdsvis Oslo Katedralskole og Elvebakken videregående.

De er nå en del av en gruppe på 18 elever for forserer i matematikk for VG1.

Oslo kommunes mål er at ti prosent av hovedstadens elever skal kunne forsere.

– Man skal tilpasse skolen til elevenes ulike behov og forutsetninger. Alle skal ha noe å strekke seg etter, elever skal ikke kjede seg på skolen, sier utdannings­­byråd i Oslo Anniken Hauglie.

Tilbyr toårig videregående

1. mars går søknadsfristen ut for å søke seg til videregående opplæring til høsten. Nytt av året er Hersleb videregående skole i Oslo som tilbyr elever å ta videregående på to år. Linjen har høye karakterkrav og 38 timers undervisning hver uke.

– De fleste tilbudene vi gir, er helt «mainstream» og gjelder for alle, men jeg er opptatt av at også elever med særlige talenter og interesser skal finne sin plass og føle tilhørighet i den offentlige skolen. I andre kommuner og fylker uten slike tilbud må enten eleven bare tilpasse seg eller flytte. Det ønsker jeg å unngå, sier Hauglie.

Hun er spent på Herslebs nye toårige tilbud.

– Det er avhengig av at vi får søkere, og at vi får søkere som er faglig sterke og motiverte nok til å gjennomføre et slikt løp, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.