Det skjer tross kunnskapsminsteren løfte om satsing på realfag - og pågang fra Oslo Høyre om å la dem gå i gang.

Det er heller ikke sannsynlig at skole-gründer Roger Elstad får ja etter at Stortinget får behandlet regjeringens forslag til endring i privatskoleloven en gang i juni.

- For dyrt, og for likt andre videregående skoler, sier Henrik Asheim, Høyre-repreresentant i Stortinget kirke- utdannings- og forskningskomite.

Ifølge Asheim ønsker regjeringen et mer liberalt opplegg for å tillate privatskoler.

- Men begrensningen på maksimalt 4.500 kroner i skolepenger vil bestå også med endret lov, oppgir han.

Privatskoler som godkjennes av Utdanningsdirektoratet får 85 prosent av kostnadene dekket av det offentlige. I tillegg kan de altså ta inn inntil 4.500 kroner i skolepenger for å dekke bygning- og materiellkostnader. 

De private realfagsgymnasene skal ha lagt seg over dette fordi man la opp til nær samme basale opplæring som i "vanlige" videregående skoler- som i tillegg skulle skjøtes på med flere realfagstimer. Utover å være for dyrt fant direktoratet at læreplanen var for lik offentlige skoler og ikke bød på noe pedagogisk alternativ.

Prøver igjen

Roger Elstad står bak de planlagte Norges Realfagsgymnas i Sandvika, Fornebu Realfagsgymnas og Norges Realfagsgymnas, Sotra.

- Vi har søkt i tre-fire år under den rødgrønne regjeringen og fått nei. Vi var forberedt på avslaget nå. Vi må nok vente på ny lov, sier han.

Elstad sier han ikke vil anke siste vedtak og at det nå ikke er mulig å gå i gang fra høsten 2015. 

- I beste fall fra 2016. Det er bruk for god realfagsutdannelse, sier han.

Elstad har vanskelig for å forstå at Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) som han startet for 35 år siden får ja til å drive, mens en videregående skole med satsing på realfag får nei.

- Elever som har gått gjennom NTG har siden tatt 50 OL-medaljer og medaljer i et utall andre mesterskap. Min tanke er å gjøre realfagsgymnas til en tilsvarede suksess, sier Elstad

Det er nå fem NTG- videregående skoler og en ungdomsskole. Skolepengene er også over den alminnelige 4.500 kroners grensen.

Det bekrefter Høyres Asheim, som synes dette er rimelig med elever som reiser jorden rundt for å drive idrett.

- Og det er feil at vi ikke ønsker realfagsgymnas velkommen. Men de må satse på å disponere timer annerledes og lage en egen læreplan, sier Asheim.

  Stabilt

Utdanningsdirektoratet har behandlet vel 50 søknader om å få starte private skoletilbud fra kommende høst etter at søknadsfristen gik ut 1. april i fjor og noen fikk utsatt frist.

26 fikk ja, 29 nei .

42 har søkt om å få starte fra høsten 2016.  

Søkertallene er stabile, men det er noen flere søknader om å få starte internasjonale skoler med stor vekt på språk neste år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.