I et nylig publisert forskningsprosjekt - «Lærende regioner» - sammenlignes resultatene av de nasjonale prøvene i blant annet Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag.

Et av funnene, som Trønder-Avisa omtaler, er at Sogn og Fjordane gjør det betydelig bedre enn Nord-Trøndelag på de nasjonale prøvene.

Kommunal rapports årlige rangering viser for eksempel at 14 av de 30 beste skolekommunene i Norge er i Sogn og Fjordane. Bare to ligger i Nord-Trøndelag.

Det har fått forskerne til å lete etter årsaken - ettersom de to fylkene ellers er meget like på de fleste andre områder.

Det lanseres i forskningsprosjektet flere teorier. En av dem er at skolen har høyere status i Sogn og Fjordane. En annen er foreldrene i Sogn og Fjordane bruker mer tild på å hjelpe barna med leksene hjemme.

Leksehjelp til videregående
Det har fått lederen av Utdanningsforbundet i Nord-Trøndelag, Bjørn Wiik, til å konkludere med at foreldrene må ta sin del av ansvaret for de dårlige skoleresultatene i fylket. Han mener foreldre bør hjelpe sine barn med leksene helt til de begynner på videregående - også i fag de ikke behersker selv.

– Selv om foreldrene ikke kan svare faglig på spørsmålene, kan de sitte ved siden av og oppmuntre til jobbing. Også internasjonal forskning bekrefter at foreldrenes holdninger er viktige. Mødre og fedre må vise at skolearbeidet har førsteprioritet, sier Wiik til Trønder-Avisa.

Uttalelsene får flere til å reagere.

– Jeg synes dette er sterke ord og bare berører en liten del av bildet, sier FAU-leder Linda Hojem ved Verdalsøra ungdomsskole til avisen.

Hun får støtte av Eli Eiklid som er FAU-leder ved Egge ungdomsskole.

– Jeg vet at mange foreldre kommer til kort når de skal hjelpe sine håpefulle, spesielt med matematikk. Det kan ikke forventes at dette skal være foreldres kompetanseområde, sier hun til Trønder-Avisa.

Hva mener du? Bør foreldrene hjelpe barna med leksene helt opp til videregående? Si din mening i kommentarfeltet under, og gi din stemme i DNs poll her på siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.