Fortune har snakket om fremtiden med et knippe anerkjente aktører, som hadde skremmende ting å fortelle.

1) Økonomiprofessor Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom.

- Vi er midt i en veldig alvorlig økonomisk tilbakegang som kommer til å fortsette i hele 2009 – den verste resesjonen i USA i løpet av de siste 50 årene, sier Roubini.

Roubini sier vi nå ser en massiv reversering av en enorm gjeldsøkning, og at alle moderne økonomier er i starten av en hard landing, og at det blir en alvorlig avmatning i de fremvoksende økonomiene, som begynner i Kina.

Roubini mener det blir forferdelig for vanlige folk, og han tror amerikanske boligpriser som allerede har falt rundt 25 prosent vil falle ytterligere 15 prosent før det bunner ut i 2010. Roubini sier han de neste 12 månedene vil hode seg unna risikoinvesteringer som aksjer og råvarer.

- Jeg skulle ønske jeg kunne vært mer oppmuntrende, men jeg hadde rett for ett år siden, og jeg tor jeg får rett i år også, sier Roubini til Fortune.

2) Råvareguru Jim Rogers

Jim Rogers spådde for to år siden at kredittboblen ville herje med Wall Street.

Nå spår Rogers en gigantisk mangel på råvarer som vil utvikle seg over de neste årene. Matvarelagrene i verden er ifølge Rogers allerede på det laveste nivået på 50 år, noe som kan utvikle seg til ”the Great Depression II”.

- Men hvis og når vi kommer ut av dette, vil råvarer lede an, akkurat som de gjorde på 70-tallet da alt var en katastrofe og råvarer føk gjennom taket, sier Rogers til Fortune.

Rogers sier han har dekket inn de fleste av sine shortposisjoner i amerikanske aksjer, selv om markedet fortsatt ikke er attraktivt priset. Råvareguruen shorter nå i stedet langsiktige amerikanske statsobligasjoner. Dette er ifølge Rogers den siste boblen han kan finne i USA.

- Jeg kan ikke forstå at noen vil gi penger til USA for 30 år mot en årlig avkastning på under fire prosent. Jeg ville i hvert fall ikke gjort det. Det vil komme gigantiske summer med obligasjoner på markedet, og inflasjonen vil komme tilbake, ifølge Rogers.

Basert på historiske data mener Rogers at Dow Jones-indeksen kan falle til 4000 poeng, fra dagens nivå på cirka 8.600. Og da håper Rogers at han er smart nok til å kjøpe, hvis han fortsatt er solvent. Nøkkelen i disse tider er nemlig ifølge Rogers å holde seg solvent slik at man kan investere for fullt når mulighetene dukker opp.

3) Bill Gross, grunnlegger av obligasjonsinvestorselskapet Pimco.

Bill Gross advarte mot en subprime-krise allerede i juli 2007.

Gross tror mye fremover avhenger av hva den nye regjeringen til Barack Obama klarer å få til, men tror ikke selv 12 måneder med Obama i førersetet i USA vil være tilstrekkelig til å helbrede ødeleggelsene etter et halvt århundre med ekstrem økt opplåningsgrad.

- Fallet i private risikoinvesteringer – som er erstattet av offentlig gjeldsøkning – vil resultere i lavere marginer og lavere resultatvekst i lang tid etter at bunnen er nådd, sier Gross.

Gross sier veien til bedring vil bli forrædersk, og anbefaler investorene å holde seg til høykvalitetsinvesteringer.

4) Yale-professor Robert Shiller

Shiller kalte både dot-com og boligmarkedet for bobler før de sprakk.

Robert Shiller mener imidlertid dagens finanskrise ikke vil bli like ille som i 30-årene, men han er bekymret over sårbarheten.

- Vi har for øyeblikket ikke i nærheten samme nivå på arbeidsledigheten som vi hadde i 30-årene, men ellers er det mange likheter mellom dagens situasjon og den store depresjonen, med mange ting som skjer i dag som vi ikke har opplevd siden den gang, sier Shiller til Fortune.

Det som bekymrer Shiller mest nå er at tilliten til økonomien er blitt skadet, og at den er vanskelig å gjenopprette. For dagens situasjon er ifølge Shiller i stor grad et psykologisk fenomen.

Når det gjelder aksjemarkedet er det ifølge Shiller ikke høyt priset basert på P/E, målt ved gjennomsnittlig inntjening for de siste ti år. Da er P/E i det amerikanske markedet nå rundt 13, mot et historisk snitt på rundt 15, og langt under toppen på 44 i år 2000. Men etter krakket i 1929 var forholdstallet under seks. Til tross for dagens prising, sier Shiller det er forbundet med høy risiko å kjøpe aksjer nå, og at markedet fortsatt kan halvere seg igjen.

Har vi sett det verste av finanskrisen, eller blir 2009 et verre år enn 2008 ?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.