Det ble i mars skapt 120.000 nye jobber i USA utenom jordbruket. Dette er det svakeste tallet siden oktober i fjor, og godt under forventningene for det som ofte kalles månedens viktigste tall.

Tallet er faktisk under det laveste anslaget blant alle analytikerne som Bloomberg hadde snakket med i forkant av dagens tallpresentasjon. Medianen blant analytikerne var en forventet jobbvekst på 205.000, og forventningsspennet var fra 175.000 til 250.000 nye jobber.

Revideringer økte antall nye jobber i januar og februar med 4.000.

Så langt denne uken er det europeiske problemer som har opptatt aksjemarkedene, særlig den svake auksjonen av spanske obligasjonslån. Dagens tall viser med all tydelighet at også USA har sine problemer

Arbeidsledigheten ved utgangen av mars var på 8,2 prosent. Dette er en nedgang fra 8,3 prosent måneden før, og den laveste ledigheten siden januar 2009.

Men: Nedgangen skyldes at folk forsvinner ut av arbeidsstyrken, da arbeidsledige slutter å se etter jobb. Ifølge Bloomberg falt deltagelsesraten, som angir andelen av folk i arbeidsfør alder som er med i arbeidsstyrken, fra 63,9 prosent til 63,8 prosent.

Analytikere trekker særlig frem fallet i jobber innen detaljomsetningen, der 34.000 jobber forsvant, som skuffende. Spesielt lystig er det heller ikke for detaljhandelen at amerikanerne generelt jobbet kortere uker, og tjente mindre, ifølge dagens tall.

Forbruket er drivkraften i den amerikanske økonomien, og når det butter imot der, er det ikke et godt tegn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.