2009 ble det svakeste året i norsk økonomi på flere tiår. I 2009 falt brutto nasjonalprodukt for fastlands-Norge med 1,5 prosent sammenlignet med året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

De ferske tallene for fjorårets siste kvartal viser at fastlands-bnp steg med 0,3 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

Skuffende
Det er en langt mer moderat vekst enn både markedet og Norges Bank ventet på forhånd. Ifølge sentralbankens siste pengepolitiske rapport var det ventet en oppgang på 0,6 prosent i fjorårets siste kvartal.

Ifølge en sammenstilling TDN Finans har gjort ventet økonomene på forhånd en vekst på 0,8 prosent.

I tillegg til den overraskende moderate veksten i fjerde kvartal ble den sesongjusterte veksten i begge de to foregående kvartalene revidert ned med 0,2 prosentpoeng.

Kronen falt umiddelbart mot de store valutaene etter at tallene ble kjent. Mot euroen falt kronen rundt rundt tre øre etter at kronen tidligere på dagen hadde vært ned mot 7,99 kroner for en euro, det sterkeste nivået siden september 2008.

Første nedgang på 20 år
Samlet BNP steg med 0,1 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med kvartalet før. For hele 2009 falt BNP med 1,5 prosent sammenlignet med året før. Dette er første gang på 20 år med nedgang i BNP målt i faste priser.

Nedgangen i fastlandsøkonomien startet i tredje kvartal 2008 og fortsatte inn i første kvartal 2009. Etter tre kvartaler på rad med nedgang stoppet fallet opp i andre kvartal ifjor, og aktiviteten økte svakt i de tre siste kvartalene av 2009.

Ifølge SSB trakk etterspørselsnedgang i både inn- og utland ned aktiviteten i mange næringer. Eksportrettet industri og varehandel bidro sterkt til nedgangen i begynnelsen av året, mens forretningsmessig tjenesteyting trakk mest ned i andre halvdel av 2009. Økt aktivitet i offentlig forvaltning gjennom hele fjoråret dempet nedgangen i norsk økonomi.

Kraftig nedtur
Industriproduksjonen økte med 1,0 prosent i fjerde kvartal. Dette var andre kvartal på rad med vekst. Sterk nedgang fra tredje kvartal 2008 til og med andre kvartal 2009 førte imidlertid til at aktiviteten i industrien falt med hele 5,8 prosent fra 2008 til 2009. Nedgangen kan knyttes til etterspørselssvikt både innenlands og utenlands. Unntaket var rekordhøye investeringer i olje- og gassvirksomheten som bidro til å holde oppe aktiviteten i deler av industrien.

Økning i kraftproduksjon og fiske bidro til at annen vareproduksjon økte med 0,9 prosent i fjerde kvartal. Redusert aktivitet i bygge- og anleggsvirksomhet dempet veksten. For fjoråret sett under ett ble bruttoproduktet i annen vareproduksjon redusert med 3,8 prosent, og nærmere halvparten av nedgangen kom som følge av lavere kraftproduksjon i 2009 enn året før.

De private tjenesteytende næringene falt med 0,1 prosent i fjerde kvartal og bremset veksten i BNP Fastlands-Norge. Finansiell tjenesteyting og forretningsmessig tjenesteyting trakk mest ned, mens transportnæringene og varehandel bidro positivt.

For 2009 sett under ett, gikk aktiviteten i tjenestenæringene ned med 1,0 prosent, først og fremst som følge av nedgang i forretningsmessig tjenesteyting, varehandel og transportnæringen

Oppgang i konsumet
For tredje kvartal på rad var det klar vekst i husholdningens konsum etter fire kvartaler med fall. Også i fjerde kvartal var det kjøp av biler som trakk mest opp. Om lag 1,6 prosentpoeng av den samlede veksten i varekonsumet på 2,2 prosent i fjerde kvartal skyldes økningen i husholdningenes bilkjøp. Tjenestekonsumet økte moderat med 0,2 prosent. Fra 2008 til 2009 var husholdningenes samlede konsum om lag uendret.

Konsumet i offentlig forvaltning økte med 5,2 prosent i 2009. Veksten i statsforvaltningen var på 5,5 prosent, mens kommuneforvaltningen økte med 4,9 prosent

Lavere investeringer
Bruttoinvesteringene i industrien falt med 34,2 prosent fra 2008 til 2009. Den sterke nedgangen må imidlertid sees i sammenheng med et høyt investeringsnivå i 2008, blant annet innenfor produksjon av kjemiske råvarer. I fjerde kvartal falt industriinvesteringene med 5,1 prosent. Investeringene i utvinning av råolje og naturgass, som utgjør over en firedel av de totale investeringene, økte med 7,4 prosent fra 2008 til 2009.

Husholdningenes boliginvesteringer har falt sammenhengende i to og et halvt år, og i fjerde kvartal var nedgangen på 3,9 prosent. Fallet er imidlertid dempet gjennom de siste kvartalene. Som årsgjennomsnitt var boliginvesteringene nesten 19 prosent lavere i 2009 enn året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.