Fredag ble det klart at Europris selges etter å ha vært eid og utviklet av oppkjøpfondet IK Investment Partners (IK) siden 2004.

Toppsjef Bjørn Maarud i Europris medgir at salgsprosessen har vært påvirket av gjeldskrisen i Europa. Det har gjort at banker både i Norge og ute har vært «litt tilbakeholdne», ifølge ham. Maarund understreker imidlertid at det ikke har skyldtes bankene selv eller forhold som Europris har hatt kontroll over.

- Det som har vært den generellle utfordringen, har vært det generelle finansielle markedet og bankene, sier han til DN.no.

Noen kan ha trukket seg
Maarud tror også bankenes tilbakholdenhet kan ha bidratt til færre interessenter.

- Ja, det er klart at noen av interessentene har følt at dette har vært problematisk. Det er nok noen som kanskje, uten at det har vært sagt direkte, syntes at dette har vært litt mer problematisk enn det normalt pleier å være. Så man skal ikke se bort ifra at noen kan ha trukket seg på grunn av det, sier han.

Det er tidligere kjent at Nordea og DNB er med på finansieringssiden. Allerede i november i fjor meldte nettstedet AltAssets at de to bankene ville stille med rundt 200 millioner euro i finansiering, omkring 1,5 milliarder kroner.

Maarud vil ikke kommentere detaljene, men bekrefter at begge bankene er med. Tross i at salget har trukket ut i tid, er han fornøyd med prosessen.

- Det har vært litt frem og tilbake her, men når det først tok fatt nå på slutten her, så synes jeg det gikk veldig kjapt, sier toppsjefen.

Aggressivt priset?
Det er imidlertid ikke bare eurokrisen som har sinket salget av lavpriskjeden. Etter hva DN.no erfarer gikk også selgerne, IK, svært aggressivt ut.

Det ble i utgangspunktet antydet en pris på mellom 400 og 500 millioner euro, rundt 3 til 3,7 milliarder kroner ved dagens kurs. Men både dagens kjøper Nordic Capital og oppkjøpsfondet EQT trakk seg fra prosessen i oktober i fjor, ifølge AltAssets.

Ukjent avkastning
Hva dagens avtale innebærer av pris er imidlertid fortsatt ikke kjent.

Etter hva DN.no erfarer betalte Industri Kapital noe i nærheten av 2,5 milliarder kroner for 80 prosent av Europris i 2004. Dermed ble hele selskapet verdsatt til 3,1 millarder kroner. Det er heller ikke kjent hvor mye IK har investert og tatt ut fra selskapet i de nær åtte årene de har eid selskapet.

IK har overfor DN.no ikke ønsket å kommentere prisen annet enn at de er «svært fornøyd med investeringen».

Les også:
Selger Europris for andre gang

Lavpriskonge kan håve inn ny storgevinst
Slåss om Europris

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.