Med Michelin-stjerne og venteliste for kun åtte bord er Restaurant Oscarsgate virkelig et eksklusivt sted. Og et lite sted, som gjestene nærmest ramler rett inn i fra gaten. Idet Salt og Pepper åpnet inngangsdøren, kikket de andre 18 gjestene opp på dem.

– Litt som å komme for sent på fest, hvisket Pepper.

Vertskapet tok vennlig imot. På bordet sto allerede pata negra-skinke, som raskt ble fulgt av myke kroketter med trøfler og Västerbottenost. Tunfisk dekket av soyaskum ble dyppet i sprøtt pulver med nori og ingefær. Til hjemmelaget, mørkt flatbrød kom trøffelsmør servert i en liten tube. Allerede før de hadde fått champagne i glasset og en meny å kikke på, var Salt og Pepper pepret med appetittvekkere og inntrykk.

I tillegg til en Chefs meny til 1250 kroner, har Restaurant Oscarsgate en liten à la carte-meny, som nettsidene forøvrig holder tyst om. Selvfølgelig ble det husets meny.

 
Nytelse. At Salt og Pepper kom en halvtimes tid senere enn de fleste andre gjestene, preget første del av måltidet. Rettene kom i et bankende kjør, sikkert fordi kjøkkenet ønsket at Salt og Pepper skulle «ta igjen» de andre.

– Det er litt stressende. Jeg vil bare nyte, sa Pepper.

For nytelse var det, i hver eneste bit. Første rett fra menyen var carpaccio av den kraftige Charolais-oksen – fantastisk mørt kjøtt med friterte, søte småløk; sprøtt, tynt rugbrød og syltet sopp, overdrysset med tapiokapulver farget med blekksprutblekk. Salt og Pepper drakk vinmenyen til 950 kroner. Til de første rettene var det originalt valgt et syrlig og friskt hveteøl fra Haandbryggeriet.

Iskalde østers var som en eksplosjon i munnen sammen med rennende kråkebolle, en mild blomkålkrem og et vakkert, grønt skum med frisk smak av stangselleri og eple. I glasset fikk de riesling fra Georg Mosbacher. Salmalaks og sjøkreps gjemte seg inne i fløyelsmyke wonton dekket av knasende rogn, en søt asiatiskinspirert kokos- og limesorbet og en syrlig saus av soya og sitrusfrukten yuzu.

– Helt fantastisk. Hver rett inneholder imponerende mange komponenter, som likevel harmonerer perfekt, sukket Pepper.

Fra kuøyet på kjøkkendøren kikket kjøkkensjef Björn Svensson ut på sine gjester. Et par satt sammen med to barn, som slanget seg over sine Ipader. Ellers var det en overvekt av godt voksne gjester. Med lesebriller på nesen og notatbok i fanget spurte de interessert om detaljene i maten.

 
Tidlig hjem. Store ravioli var fylt med krabbe og kamskjell. Villtorsk kom dekket av en hvit saus toppet med salt løyrom og små, søte potetchips. Posjert egg var innbakt i butterdeig, sammen med traktkantareller, trøffel og smeltet Robiola-ost.

– Flott at en så enkel hovedingrediens som et egg kan bære en så kompleks rett, sa Salt.

Fargerik salat omkranset silkemykt lam, sammen med foie gras og løkkompott. Osteretten var en russisk pannekake, blini, med smeltet Epoisses. Det ble nesten for kraftig kost på tampen. Desserten var et skuespill i flere akter. Først bakt banan på knekk, dekket av deilig skum, før en sjokoladekomposisjon med salt krisp, søt toffee og bringebær. På et svart brett fulgte makroner, sukkerspinn på pinne og melon servert i gjennomsiktig leppepomadehylster.

– Jeg vet ikke om dette er gøy eller harry. Eller bare litt overflødig, hvisket Pepper.

Med sjokoladesigarene med røykeffekt syntes i hvert fall Salt og Pepper at kjøkkenet anstrengte seg for hardt for å bringe humor inn i menyen. Det trenger den ikke.

Klokken var ikke engang 23 da alle de andre gjestene hadde pakket notatbøkene og forlatt Oscarsgate. Her handler det om mat, ikke trivielt småprat eller høylytt skråling ut i de små timer.

Etter en gastronomisk hurtigtogreise var Salt og Pepper lykkelige og lamslåtte. 4800 kroner føltes som en helt rettferdig pris for en opplevelse i matkunst. Neste sommer stenger Oscarsgate for å gjenoppstå i nye lokaler. Gourmander bør kjenne sin besøkelsestid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.