Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet mener den voldsomme veksten i trygdeutgifter dels skyldes dårlig arbeidsmoral.

Folk må selv ta ansvar, slår den tidligere arbeids- og administrasjons-ministeren fast.

– Dette spørsmålet handler om verdier og moral. Blant de mange som i dag står utenfor arbeidslivet, er det mange som ikke har noe valg. Men det finnes også mange som faktisk kunne ha deltatt i arbeidslivet, sier hun til VG.

Clemet trekker fram polakker som en gruppe med «en helt annen innstilling og arbeidsmoral» og mener at standarden minner om hvordan det må ha vært i Norge på 50-tallet; «da man virkelig bygget landet».

Les også: - Norge er blitt et fritidssamfunn

"Helt fastlåst situasjon"
Hun nevner videre sykefraværet blant gravide som et eksempel på det hun ser som en bekymringsfull utvikling:

Antall sykefraværsdager på grunn av svangerskap har ifølge Nav økt fra 263.000 i første kvartal 2001, til over 400.000 i samme periode i år.

Clemet mener videre at det er en «helt fastlåst situasjon» rundt de galopperende utgiftene til trygd. Dels holder hun LO ansvarlig. De opptrer ifølge Clemet som en overdommer på det politiske miljøet, slik at ingen våger å ta det nødvendige oppgjøret med trygdesystemet.

Clemet er leder av tenketanken Civita. Hun har vært stortingsrepresentant, statsråd i to regjeringer og viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Les også: Sliter med latsabbene
Drømmejobben med Askeladd-metoden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.