Valgdagsmålingene viser at færre unge stemte, og det kan være én av forklaringene, mener professor Frank Aarebrot.

Han understreker at det uten å gå dypere inn i materialet er vanskelig å gi noe klart svar på hvorfor meningsmålingene tok feil. Dagen før valget tydet de aller fleste meningsmålingene på at Hillary Clinton skulle stikke av med seieren.

– Men det kan ligge noen nøkler i valgdagsmålingene som ble gjort like etter at valglokalene stengte, sier Aarebrot, som er professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Ifølge valgdagsmålingen var det færre unge som stemte enn forventet, noe som kan ha gagnet Trump.

Klar parallell til brexit

– Her ser vi en klar parallell til brexit-avstemningen. Der var det langt flere unge enn eldre som var tilhengere av å forbli i EU, men langt færre unge stemte enn det målingene viste på forhånd, sier Aarebrot.

Eldre velgere hadde en langt høyere valgdeltakelse enn unge i folkeavstemningen i Storbritannia i juni, og var avgjørende for at det ble flertall for brexit.

Aarebrot sier at valgdagsmålingen også tyder på at Hillary Clinton ikke fikk samme støtte av kvinnene som meningsmålingene viste.

– Ifølge valgdagsmålingen var kvinneoverskuddet blant Clintons velgere sammenlignet med Trumps, mye mindre enn det målingene viste på forhånd, sier Aarebrot.

Trump i seierstalen: - Hun kjempet veldig hardt
Donald Trump holder seierstale etter at det ble klart at han blir USAs neste president.
02:02
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Jeg vet ikke om jeg vil bo her lenger med Trump som president
En skuffet Clinton-tilhenger DN møtte på valgvake i Florida vet ikke om han orker å bo i landet med Donald Trump som president de neste fire årene.
02:05
Publisert: