Opplysningene stammer fra kilder i amerikansk politi og etterretning, som ofte overvåker telefonsamtalene til russiske tjenestemenn og etterretningsfolk.

Medlemmer av Trumps valgkamp-stab og andre Trump-medarbeidere var gjentatte ganger i kontakt med etterretningsansatte i Russland i fjor, opplyser fire tidligere og nåværende embetsmenn til New York Times. Kildene sier omfanget av kontakten gjorde dem svært bekymret.

Amerikansk etterretning skal ha oppdaget kontakten omtrent samtidig som de fant bevis for at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC). Målet med datatyveriene, og lekkasjer av stjålet informasjon, var angivelig delvis å hjelpe Trump i valgkampen.

Ingen bevis for samarbeid

Selv om omfanget av kontakten mellom Trumps medarbeidere og russiske etterretningsfolk skal ha vært omfattende, er det så langt ikke kommet fram bevis for at Trumps folk samarbeidet med russerne da de angivelig prøvde å påvirke valget.

At folk tilknyttet amerikanske valgkamper har kontakt med folk som viser seg å tilhøre utenlandske etterretningstjenester, er ikke uvanlig, ifølge CNN. Det som er uvanlig i dette tilfellet, er omfanget og hyppigheten.

I tillegg kom Trump med flere oppsiktsvekkende uttalelser om Russland i løpet av valgkampen. I en tale i fjor sommer sa presidentkandidaten at han håpet russisk etterretning hadde stjålet informasjon fra Hillary Clintons epostkonto og at dette ville bli offentliggjort.

– Absurde anklager

FBI undersøker nå oversikter over telefonsamtaler og den avlyttede kommunikasjonen på jakt etter flere forbindelser mellom Trumps medarbeidere og russiske myndigheter. Ifølge kildene har FBI i forbindelse med undersøkelsene hentet inn bankutskrifter og reiseoversikter og gjennomført avhør.

Én av Trump-medarbeiderne som blir navngitt i forbindelse med saken, er Paul Manafort. Han var i en periode Trumps valgkampleder, men trakk seg etter anklager om å ha drevet ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere.

– Dette er absurd. Jeg har ingen peiling på hva dette dreier seg om. Jeg har så langt jeg vet aldri snakket med russiske etterretningsagenter, og jeg har aldri vært involvert i noe som har å gjøre med den russiske regjeringen eller Putin-administrasjonen eller noen andre saker som er under etterforskning, sier han til New York Times og legger til:

– Det er ikke slik at disse menneskene bærer navnelapper der det står at de er russiske etterretningsagenter.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stoltenberg om samtalene med Trump: - Er enig med ham
Jens Stoltenberg har hatt to telefonsamtaler med USAs president Donald Trump. Ifølge NATOs generalsekretær, har Trump ytret ønske om at medlemslandene må bidra mer til forsvar i budsjettene sine.
01:14
Publisert: