Toppledere som lyver under presentasjoner av kvartalspresentasjoner, kan avsløres, viser forskning fra Standford-universitetet i USA.

Toppsjefer som lyver bruker mer generaliseringer i sitt språk, og legger vekt på formuleringer som "Som du vet" og "Alle vil være enig i at" for å distansere seg selv fra uriktige opplysninger. Sjefene brukte også færre referanser til seg selv, og foretrakk å snakke i tredjeperson eller bruke pronomen som "man" eller "en".

Toppsjefer som lyver bruker også oftere ekstremt positivt ladede ord som "fantastisk" istedenfor "god" for å virke mer overbevisende. Toppsjefer som ikke har rent mel i posen refererer også sjeldnere til aksjonærer eller verdien av selskapet, skriver nettstedet strategy+business.

To forskere har studert 30.000 resultatpresentasjoner fra perioden 2003 og 2007 og fokusert spesielt på spørsmålsrunden i etterkant av presentasjonene hvor investorer, analytikere og presse stiller spørsmål til konsernsjefen eller finansdirektøren. Svarene er så sammenholdt med de kvartalsresultatene hvor man i ettertid har vært nødt til å gjøre endringer, på grunn av for eksempel for store rapporterte innekter eller etter krav fra revisor.

Ledere som tøyde sannheten stotret også mindre. De sa langt mindre "Ehhh..." eller "hmmm...", noe som ifølge forskerne indikerer at de har forberedt løgnen.

Da toppsjefen i Enron Jeff Skilling i april 2001 under en resultatpresentasjon fikk spørsmål fra en analytiker om hvorfor Enron som eneste selskap det kvartalet ikke kunne presentere en balanse eller kontantstrøm for selskapet, svarte en sint Skilling "Vel, takk skal du ha, vi setter pris på det. Rasshøl!.

Hans svar er også et eksempel på hva forskerne fant blant toppsjefer som ikke snakket sant: de banner oftere enn andre.

Les også: <b>Ber sjefer lære av fjortiser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.