Investor Ivar Tollefsen (52) er god for 5,4 milliarder kroner, ifølge bladet Kapital. Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at han eier i overkant av 14.000 utleieleiligheter.

- Det er hyggelig at du tror jeg kan noe om å lykkes, svarer eiendomsbaronen da DN.no kontakter han.

- Mail meg dine spørsmål, så ser jeg om jeg blir inspirert en tidlig morgen, skriver han i tekstmeldingen.

En ukes tid senere kommer svarene.

- Ingen respekt og all respekt
Tollefsen, som i disse dager ferierer på sitt sommerparadis i Kragerø, har tenkt. Slik vil han formulere sine viktigste forretningsråd:

- Ingen respekt og all respekt.

-?

- Ingen respekt for etablerte sannheter. Våg å tenke nytt og våg å tenke at det som andre synes er vanskelig eller umulig, kan være mulig for deg. Ingen respekt gjør det mulig å drømme seg til månen. Bokstavelig talt.

- All respekt er nesten det motsatte. Når drømmenes kraft har fylt deg, er det viktig å ha respekt for hvor vanskelig det er. Hvor godt du må forberede deg, hvor mye du må jobbe og hvor utholdende du må være. Og for å klare å nå dine drømmer må du følge hjertet og gleden. Leve det livet og arbeidslivet du virkelig trives med. Gå aldri på akkord med dette. Ikke en eneste dag. Og de få dagene hvor det ikke er gøy, så er det disiplin som gjelder.

Om jeg en sjelden kveld legger meg uten å være 100 prosent ajour, så står jeg opp veldig tidlig neste morgen.

For en legobygger er det gøy å ha mange klosser. Ivar Tollefsen.

Første millionen
Store ord, men det matcher Tollefsens liste over meritter. Eiendomskongen er tidligere rallykjører og fjellklatrer. Flere storslagne ekspedisjoner, med blant annet Vegard Ulvang og Arne Næss jr. som deltagere, har gått under hans ledelse.

Historien om forretningsmannen Tollefsen begynner da han allerede som 14-åring starter firmaet Tollefsen Enterprises. I andre gym hopper han av skolen for å satse alt på å utvikle en bedrift som leverte utstyr og DJ-tjenester til arrangementer over hele landet. Utover 1980-tallet er virksomheten svært lønnsom.

- Hvordan tjente du din første million?

- Spilte til dans med mobilt diskotek på norske samfunnshus.

- Hva brukte du pengene på?

- Jeg bygde hus og bygde mer virksomhet.

«Legoklosser»
Bygård nummer en har blitt til to, tre, fire og så videre. Det er gjennom selskapet Fredensborg Eiendom at milliardene har fått ben å gå på.

De i overkant 14.000 utleieleilighetene er fordelt på rundt 2400 i Norge og nær 12.000 i Sverige. Den samlede verdien er anslagsvis 15 milliarder kroner. Tollefsen er eneeier i selskapet.

- Hvilke fordeler har man med rikdom?

- Forretningsmessig har jeg flere «legoklosser»: jeg kan bygge større og mer spennende enn jeg kunne tidligere. For en legobygger er det gøy å ha mange klosser.

- Privat er jeg usikker på om det gir noen fordeler. Penger gir økonomisk trygghet, men er det et gode å være trygg? Det er nettopp når jeg er utrygg at jeg er kreativ og utvikler meg. Kjenner at jeg lever.

- Altså, ulempen med rikdom?

- Mange penger gir mange muligheter: det er vanskelig å begrense seg. Kanskje et luksusproblem, men like fullt et problem. Ikke bare for de superrike, men etter hvert for en stadig større del av Norges og verdens befolkning. Veldig mange har råd til å kjøpe fem par joggesko, tre tv-erer, to telefoner og så videre. Dette er jeg hundre prosent sikker på gir redusert livskvalitet og økt avstand til livets virkelige verdi.

Spår boligprisvekst
Det er ikke til å komme unna at det å investere i eiendom på 90-tallet skulle vise seg å være svært lukrativt. Tror Tollefsen det ligger like gode muligheter for investorer i dagens boligmarked?

- Alle mennesker trenger et sted å bo - mennesker kan ikke oppbevares digitalt. Norge er inne i en langsiktig trend hvor vi vil alt på en gang og hvor vi har penger til det. Vi bestemmer derfor at boligene stadig skal bli bedre - og dyrere. Alle skal få mye mer lønn hvert eneste år og alle som kommer hit for å jobbe skal få like mye lønn som oss andre.

- Konklusjonen?

- Summen av dette gjør det dyrt, og stadig dyrere, å produsere boliger. Dette kombinert med god befolkningsvekst, som jeg tror vil holde seg, og lav rente, som jeg tror vil holde seg, gjør det vanskelig å se for seg at boliger skal bli billige i fremtiden.

De store verdiene til tross, Tollefsen står i likningen for 2011 oppført med null i skatteliknet inntekt og formue.

- Bør formuesskatten fjernes?

- Ja. Fordi den straffer sp#229 og det er det ingen mening i. Person A, som tjener 5 millioner og bruker alt, betaler bare inntektsskatt, mens person B som tjener 5 millioner og sparer alt, skal betale både inntektsskatt og en ekstra «straffeskatt»/formuesskatt, fordi han/hun ikke har brukt opp alle pengene. Sverige har ikke formuesskatt eller arveavgift, men har et høyt skattenivå. Jeg er for et høyt skattenivå, hvor de som tjener mest betaler mest, men det er ikke riktig å skattlegge sp#229.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også:
- Det var en fantastisk følelse (Petter Stordalen)
- Din beste venn kan bli din verste fiende (Morten Sundstø)
- Risikerer å bli lat og miste sulten (Idar Harry Vollvik)
<b>- Odd, dette er ikke normalt</b> (Odd Reitan)
<b>Slik forsvarer sjeføkonom skyhøye meglerlønninger</b> (Harald Magnus Andreassen)
<b>- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med</b> (Elina Krantz)
- Suksess kommer ikke uten store tap (Jens Ulltveit-Moe)
<b>- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet</b> (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.