Regjeringen bringer samlede skatter og avgifter tilbake til 2004-nivå, og satser fortsatt på omfordeling gjennom skattesystemet.

Den viktigste skatteendringen regjeringen foreslår er endring av formuesskatten ved å innføre en ny formuesverdsetting av boliger.

- Forslaget omfordeler fra by til land, fra vestlige til østlige bydeler i Oslo og fra høyinntekts- til lavinntektsgrupper. Dette skyldes først og fremst at en langt på vei fjerner skjevhetene i dagens ligningsverdier av bolig, som favoriserer dyre boliger i sentrale strøk, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

- Bunnfradragene på formueskatten har økt ganske kraftig. Ut fra statistikken til Statistisk sentralbyrå er det store forskjeller i dag, og jeg kan ikke se annet enn at dette er egnet til å bidra til regjeringens mål om utjevning. Det er ingen tvil om at det i dag er store urimeligheter, sier faglig leder Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Les hele saken:
Slik blir den nye boligskatten
<b>Skal ramme kakser og spekulanter</b>

Uendret toppskatt
Nå betales det 9 prosent toppskatt på personinntekter (arbeids- og pensjonsinntekter) for inntekter mellom 441.000 kroner 716.600 kroner og 12 prosent. toppskatt på personinntekter over 716.600 kroner.

Satsene i toppskatten endres ikke, og innslagspunktene holdes reelt sett på om lag samme nivå. Dermed ivaretas systemendringene i skattereformen 2006.

Det innebærer at innslagspunktene justeres med forventet lønnsvekst til 456.400 kroner i trinn 1 og 741.700 kroner i trinn 2.

Minstefradraget og personfradraget holdes også om lag reelt uendret, det vil si at de justeres med om lag anslått lønnsvekst, som regjeringen har satt til 3,5 prosent.

Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 470 000 kroner til 700 000 kroner (1,4 millioner kroner for ektefeller).

Antallet som betaler formueskatt reduseres med 120 000.

Om lag 760 000 personer vil få redusert skatt som resultat av forslaget, mens om lag 130 000 personer får økt skatt. For en tredel av disse er imidlertid skatteskjerpelsen mindre enn 500 kroner.

Det er også en del fradrag som ikke justeres i det hele tatt. Dette innebærer i praksis en liten skatteskjerpelse.

Dette gjelder blant annet: Sykdomsfradrag, reisefradrag, foreldrefradrag og BSU.

Fagforeningskontigentfradraget økes med 60 kroner.

Ny boligskatt
Slik blir den nye metoden for formuesverdsetting av boligeiendom utenom fritidsboliger, våningshus og bolig i utlandet:

- Ny ligningsverdi settes til produktet av boligens areal og en kvadratmetersats.

- Kvadratmetersatsene vil bli differensiert etter geografisk sone, boligtype, areal, byggeår og graden av tettbebyggelse.

- Primærbolig skal ha en kvadratmetersats på 25 prosent av beregnet omsetningsverdi, med en sikkerhetsventil på 30 prosent av boligens omsetningsverdi. Sekundærbolig skal ha tilsvarende kvadratmetersats på 40 prosent og sikkerhetsventil på 60 prosent.

Ligningsverdiene av fritidsbolig økes med 10 prosent.

Primærbolig tas ut av formuestillegget i skattebegrensningsregelen.

- Det er også viktig å huske på at dette bare er viktig for folk som er i posisjon til å betale formueskatt, mange har så høy gjelsgrad at dette ikke får noen virkning, sier Gry Nilsen.

Les hele saken: Slik blir den nye boligskatten

Kutter hjemme-pc
Per i dag kan du inngå avtale med arbeidsgiver om at arbeidsgiver leaser eller kjøper pc du kan ha hjemme. Du som ansatt er med å finansiere pc-en via trekk i bruttolønnen, og får dermed redusert skatt på lønninntekten. Her ble det en innskjerping allerede i 2006, hvor det ble innført en beløpsgrense på 10.000 kroner.

Nå forsvinner den helt.

- Dette vil nok berøre ganske mange. Men det er fritt frem for arbeidsgiver å låne ut pc-utstyr, sier fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Ordningen fjernes for nye avtaler mellom arbeidstaker og arbeidsgiver som inngås 13. oktober 2009 eller senere.

Forblir skattefri
Den skattefrie nettoinntekten for ektepar som kommer inn under skattebegrensningsregelen økes mer enn anslått lønnsvekst, til 206.700 kroner i 2010. Det sikrer at ektepar med kun minstepensjon fortsatt ikke skal betale skatt på inntekten. Den skattefrie nettoinntekten for enslige lønnsjusteres. Dermed forblir også ensliges minstepensjon skattefri.

Andelshaverere i nye boselskap skal heretter skattlegges for boligselskapets inntekter og formue fra overtagelsen av boligen. Ikke som i dag der det skjer først fra og med det inntektsår boligselskapet har ferdigstilt minst halvparten av boenhetene per 1. januar. Renteutgifter med videre som påløper før dette tidspunktet, blir akkumulert og fordelt over en periode på 4 år.

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce om budsjettet - se video:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.