- Vårt hovedscenario for 2013 er at det vil bli et nytt år med ekstreme stimuleringstiltak verden rundt, noe som vil holde rentene lave, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen i en fersk månedsrapport.

Europa er i ferd med å gå inn i en ny resesjon, og vekstutsiktene er svake i de fleste land i verden for neste år.

- Ledigheten vil stige, priser på mat og energi kan fortsette å stige - og denne kombinasjonen kan forsterke den negative utviklingen og gi nytt grunnlag for sosial uro i 2013, påpeker Holvik.

I forrige uke nedjusterte OECD prognosene for vekst i verdensøkonomien kraftig, og advarte om at de ikke vil utelukke en global resesjon.

Veksten er særlig sårbar i Europa, der OECD venter nok et år med negativ vekst i euroområdet.

- Hovedutfordringen for mange land er at de nå kun vokser ved hjelp av ekstraordinære stimuleringstiltak. Offentlig gjeld vokser raskt i mange land, og er langt over langsiktige bærekraftige nivåer. Til tross for dét blir land etter land tvunget til å følge etter med kraftige stimuleringstiltak av økonomiene. Håpet er at veksten vil vende tilbake etterhvert. Men før dét kan skje må gjeldsgraden justeres ned og statens utgifter tilpasses inntektene, skriver Elisabeth Holvik i rapporten.

Fiscal cliff-faren
Et blikk inn i 2013 viser at valutakrigen vil fortsette med særlig press fra Japan. Aksjemarkedet vil oppleve en videre opptur i mangel på andre sikre plasseringssteder for den massive likviditetstilførselen og de rekordlave rentene.

Sparebank 1 Gruppen tror at oljeprisen vil holde seg over 100 dollar per fat, men kan falle under dete om det blir en innstramming i amerikansk økonomi.

- Den største risikofaktoren er om USA faller over fiscal cliff, om veksten i Japan og Kina faller mer enn ventet og at det blir sosial uro i Europa. Særlig kritisk er utviklingen i Frankrike. Hvis veksten blir så svak som vi frykter, vil de måtte stramme til mer i offentlige budsjetter enn de har signalisert til nå, bemerker Elisabeth Holvik.

Greier de ikke å stramme til, vil det sette forholdet til Tyskland på nok en hard prøve. I verste fall kan føre det til at Frankrike velger å alliere seg med kriselandene i sør heller enn med Tyskland. Dét kan skape en ny politisk krise i euroområdet, ifølge Holvik.

Norge: Lave renter, høyere boligpriser
Norge fortsetter i samme sporet som før:

- For Norge vil krise i våre naboland medføre at renten blir holdt lav. Vi vil nyte godt av relativt høy oljepris og sterk arbeidsinnvandring også i 2013. Boligprisene vil fortsette å stige, om enn ikke så raskt som i år. Prisene i byene er blitt såpass høye at det blir et tak for mange, og flyttestrømmen inn til byene kan derfor bremse noe opp. Det kan gi en noe jevnere utvikling i prisene mellom by og land fremover, oppsummerer Elisabeth Holvik i månedsrapporten.

Les også: Varsel om kraftig omslag: - Verste måned siden midten av 2009

Spår supervekst for Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.