Neste uke legger Norges Bank frem Pengepolitisk rapport med en oppdatert rentebane. Får Handelsbanken Capital Markets rett i sin analyse, vil sentralbanksjef Øystein Olsen da varsle uendret rente i ett år fremover.

I forrige rapport, som er fra oktober, så Norges Bank for seg at renten skulle være flat på det daværende nivået på 2,25 prosent, før den gradvis kunne settes opp fra høsten 2012. I stedet overrasket sentralbanken med å sette ned renten hele 50 punkter til 1,75 prosent i desember på grunn av den urolige situasjonen internasjonalt.

Flatt i ett år
Og nå tror altså sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets at rentebanen vil være flat helt til mars 2013.

Handelsbanken har frem til nå trodd på enda et rentekutt, i juni i år, men melder i morgenrapporten mandag at de justerer sitt syn på bakgrunn av forrige ukes signaler om styrke i norsk økonomi.

Norges Banks regionale nettverk, den såkalte «kriseradaren», viste i forrige uke at todelingen av norsk økonomi tiltar, men at veksten generelt sett ventes å bli sterkere enn tidligere antatt. Og varekonsumet steg kraftig fra desember til januar, mens ledigheten er svært lav.

Les mer: Enda tøffere for bedriftene som sliter og Shoppingfest i januar

Handelsbanken mener fortsatt at det finnes elementer som kunne tilsi ytterligere kutt i renten – men at Norges Bank allerede har tatt høyde for disse.

- Behovet for å kutte faller bort
«Tross sterk krone tror vi nå at Norges Bank i sin pengepolitiske rapport neste onsdag vil annonsere en oppdatert rentebane som ligger flatt på dagens nivå fram til mars neste år. Dette tror vi selv om flere faktorer trekker ned i forhold til hovedscenariet i forrige pengepolitiske rapport fra oktober i fjor. Vi mener nemlig at Norges Bank tok hensyn til disse da de kuttet med 50 basispunkter i desember, slik at behovet for å kutte videre faller bort», skriver Mork i sin morgenrapport.

Mork utdyper hvilke faktorer dette gjelder:

- Lavere inflasjon, og litt lavere vekst enn det Norges Bank så for seg i oktober. Og lavere renteforventninger ute, sier han til DN.no.

Sjeføkonomen mener at Øystein Olsens siste uttalelser tyder på at Norges Bank fremover vil legge mindre vekt på det stadfestede inflasjonsmålet på 2,5 prosent, som vi foreløpig er langt unna.

Vil unngå boligboble
Og ikke minst venter Mork at sentralbanken vil ta større hensyn til finansiell stabilitet, og først og fremst unngå en boligboble. Det taler for å ikke sette ned renten unødig.

Mork skriver i rapporten at rekken med sterke makrotall for norsk økonomi i det siste vil føre til at Handelsbanken setter opp sine vekstprognoser ved neste konjunkturrapport 19. april.

Les mer:

<b>- Det er unødvendig å kutte renten i Norge</b>

<b>- Der er det temmelig trist akkurat nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.