Demokratene og Republikanerne i Senatet er nå blitt enige om et budsjettforslag som innebærer at det amerikanske gjeldstaket vil bli hevet og at det sentrale regjeringsapparatet vil tre i full funksjon igjen.

Les også: Mener USA fortsatt har et problem. Et stort et.

Lykkes ikke med utpressingsforsøket
En seniorrådgiver for Republikanerne sier til Reuters at det ikke er besluttet om Senatet eller Representantenes hus skal stemme over forslaget først.

Uenighet om Obamas helseplan - populært kalt Obamacare - er årsak til budsjettstriden i Washington. Ifølge CNN ser det ut til at det eneste den konservative Tea-party-gruppen har fått gjennomslag for i forsøket på å stoppe Obamas helseplan, er en svindelparagraf, noe som det allerede er bred tverrpolitisk enighet om. Den innebærer at de som mottar helsestøtte, må dokumentere at de har liten eller ingen inntekt.

Les også: Dette har aldri skjedd før og - En gjeng idioter vinner

Ifølge Marketwatch.com innebærer avtalen mellom republikanerne og demokratene en midlertidig heving av gjeldstaket til 7. februar og at myndighetene kan gjenåpne sin virksomhet og etterbetale lønninger som er holdt tilbake frem til 15. januar.

Børsene i USA har steget kraftig så langt i dag, noe som tyder på at ikke minst markedene forventer en endelig løsning på budsjettkrisen. Det er til syvende og sist president Barack Obama som må signere avtalen.

Store konsekvenser
Dersom ikke republikanerne og demokratene får presidentens signatur på en avtale, står USA i fare for å misligholde sine gjeldsforpliktelser så snart statskassen er tom for penger.

USA har rundt 30 milliarder dollar i pengereserver, noe som kan holde en til to ukers tid. Dersom gjeldstaket ikke heves kan ikke staten ta opp mer lån, og dermed vil mislighold være et faktum når kassen er tom. Konsekvensene for USA og resten av verdensøkonomien vil bli store, mange snakker om en ny finanskrise før den forrige er løst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.