Brasils president Dilma Rousseff led et knusede nederlag da brasilianske politikere i dag, torsdag, besluttet å stille henne for riksrett. Det skjedde etter en over 20 timer lang prosess, som endte med et overveldende flertall for riksrett.

Bakgrunn: Dilma Rousseff stilles for riksrett - suspenderes i 180 dager

Hun anklages for å trikse med statsbudsjettet ved hjelp av uautoriserte lån fra statlige banker i forkant av valget hun vant i 2014. Rousseff har nektet all skyld i saken.

Saken fortsetter under bildet

Brasils visepresident Michel Temer (avbildet) ligger an til å ta over etter Dilma Rousseff. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix
Brasils visepresident Michel Temer (avbildet) ligger an til å ta over etter Dilma Rousseff. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Mens saken mot presidenten behandles er Rousseff midlertidig suspendert fra sitt verv i 180 dager, et politisk nederlag de fleste eksperter tror hun ikke klarer å komme tilbake fra.

Et fåtall brasilianere tok til gatene for å feire avgjørelsen i Brasils hovedstad Brasilia torsdag. De siste månedene har tilsammen millioner av mennesker tatt til gatene ved ulike anledninger for å få Rousseff kastet.

Men feiringer til tross, veien videre er alt annet enn enkel for Brasil.

Landet er fortsatt i sin verste resesjon på over 100 år, korrupsjonssaken knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras, som omfatter en stor andel av landets politiske elite (se faktaboks), ruller videre og den politiske fremtiden til landet er høyst usikker.

Usikker etterfølgelse

Michel Temer er nåværende visepresident i landet, og alt tyder på at han nå tar over som president. Allerede for fem måneder siden brøt han med Rousseff i en storstilt politisk konflikt. Han anklaget da Rousseff for å sette ham på sidelinjen.

Temer er likevel ikke en plettfri kandidat. Han er også anklaget for den samme triksingen med budsjetter som førte til at Rousseffs suspensjon. I tillegg er han involvert i Petrobras-skandalen. Temer er et av de største navnene i brasiliansk politikk som er dratt inn i korrupsjonsetterforskningen rundt selskapet.

Dersom Temer også skulle stilles for riksrett eller blir tvunget til å fratre sitt verv på en annen måte, er det også tvil rundt hans mulige etterfølgere (se faktaboks). 

Han ventes likevel å overta stillingen og sette sammen en regjering i løpet av kort tid. Han vil bli sittende som president frem til valget i 2018 dersom Rousseff må gi fra seg presidentvervet på permanent basis.

Tviler på comeback

Offisielt sett er Rousseff kun midlertidig avsatt, og det vil kreve to tredelers flertall i det brasilianske senatet for å fjerne henne fra sin posisjon når 180 dager er gått.

- I utgangen er Temer midlertidig selv om lite tyder på at Rousseff kommer tilbake. Mye skal til for at det ikke blir to tredelers flertall i siste runde, sier lederen for DNBs Brasil-kontor Arne Christian Haukeland til DN.

Han tror ikke Temer vil bli kastet, selv om han er anklaget og mistenkt for mye av det samme som Rousseff.

- Så langt er det lite som har festet seg på han, så det er langt fra sikkert at det blir noe mer rundt han angående disse sakene. Politisk sett er dette en ok løsning for opposisjonen.

- Men det meste er uforutsigbart i brasiliansk politikk fort tiden, sier Haukeland.

Temer møter et splittet og kaotisk politisk landskap. I kongressen kjemper 28 ulike partier om innflytelse i hans nye regjering. I tillegg er landet i en økonomisk krise, og har ikke hatt svakere økonomiske vekst siden 1901.

Slik så det ut i det brasilianske senatet torsdag, da det ble stemt i favør for å stille Dilma Rousseff for riksrett etter en over 20 lang timers prosess. Foto: Mario Tama/Getty Images/NTB Scanpix
Slik så det ut i det brasilianske senatet torsdag, da det ble stemt i favør for å stille Dilma Rousseff for riksrett etter en over 20 lang timers prosess. Foto: Mario Tama/Getty Images/NTB Scanpix (Foto: Getty Images)
 

Hvis Brasils økonomi krymper med over tre prosent i 2016, som blant annet IMF og DNB venter, vil det være første gang siden 1901 at Brasil går gjennom to år på rad med negativ vekst på mer enn to prosent.

«Enormt» rom for skuffelse

Temer ventes å være noe mer liberal enn den sosialistiske Rousseff.

- Å få gjennomslag for reformer vil mest sannsynlig bli svært vanskelig, ettersom Petrobras-skandalen fortsetter å vokse og den mest sannsynlig vil omfatte flere medlemmer av Temers eget parti, skriver analytiker på fremvoksende markeder i Nordea, Lisa Alexandersson i en oppdatering like etter avstemningen torsdag.

Nordea-analytiker  Lisa Alexandersson følger Brasil tett.
Nordea-analytiker Lisa Alexandersson følger Brasil tett. (Foto: Nordea)

Hun ser det også som sannsynlig at Rousseff ikke overlever riksrettsaken mot henne, og at Temer dermed vil bli sittende frem til neste presidentvalg i 2018.

- Vi frykter at rommet for skuffelser i markedet er enorm med den nye regjeringen, skriver Alexandersson.

Nordea Markets mener det snart vil gå opp for Brasil at landets «mange og enorme problemer» ikke forsvinner med Rousseff.

Følg markedet på DN Investor

Les mer om Brasil på DN.no:

Full forvirring og «desperat maktkamp» om fremtiden til Brasils president

Skandalene som skaper politisk kaos i Brasil  

Rousseff lover å kjempe lang kamp mot riksrettssak  

IMF kutter kraftig i utsiktene for Brasil  

Les også på DN.no:

Fotballagent Rune Hauge kobles til over 200 ulike selskaper i skatteparadiser (DN+)

Slik triller 10 av Norges fremste økonomieksperter terningen over Siv Jensens «nye» budsjett (DN+)

55 år gammel satset Jostein (67) alt på ett kort. Nå ruller millionene inn.

Anbefalt av DNtv:
Hysterisk gateracer
Ford Focus RS setter spor på asfalten og i sjelen.
01:25
Publisert:

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Dilma_Rousseff" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Politikk" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Brasil" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.