Klarer du deg en hel påskeferie uten internett? Trolig vil en halv million nordmenn oppdatere Facebook og andre sosiale nettverk mobilt i påsken - mange vil også lese e-post eller jobbe de dagene de egentlig har fri.

Svært mange opplever imidlertid dårlig dekning og trege hastigheter på det mobile breddbåndet når trekker opp i fjellet. Men fortvil ikke - alt håp trenger ikke å være ute.

Dagensit.no har gått igjennom mobiloperatørenes beste tips for å tyne maksimalt ut av det mobile bredbåndet, og i noen tilfeller kan endringen gå fra null til full fart.

Ikke sitt i hjørnet
Påsken er en real utfordring for mobilnettene. Svært mange beveger seg ut der dekningen er svak, og ifølge Telenor har bruken av mobilt bredbånd økt med 700 prosent det siste året.

Det første tipset er at hastigheten varierer mye, også inne i den samme hytten. Bruker man usb-modem eller innebygd modem i en pc må man sitte der forholdene er best.

– Basisrådet er å flytte seg etter dekningen. Vinduer slipper lett gjennom signaler, mens hjørner og piper er typiske eksempler på materialer som forverrer dekningen. Solveggen er selvsagt det aller beste, sier Roy Nilssen, tjenestesjef for mobildata i Netcom til Dagensit.no.

Optimal plassering
Det er imidlertid slett ikke sikkert at godstolen lar seg forene med stedet der mottagerforholdene er best. Det er greit å slippe å henge halveis ut av vinduet for å tyne hastigheten, og det finnes flere løsninger på dette.

Telenor anbefaler å skjøte usb-modemet.

– Vi har gode resultater med å bruke en usb skjøteledning på 3-5 meter og flytte modemet så høyt som mulig i hytta. Bruker man mer enn fem meter kabel vil signalet bli dårligere, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Dagensit.no.

Sjekk hastigheten på ulike steder med vårt speedometer: dagensit.no/speedometer

Mobilruter
Et annet tips fra operatørene er å bruke en mobilruter. En mobilruter er en egen boks som du setter sim-kortet ditt i. Boksen kobler seg til mobilt bredbånd og lar brukerne koble seg til via trådløst nettverk.

En mobilruter gir ofte bedre signalkvalitet enn en pc, mobiltelefon eller usb-modem.

To gode mobilrutere operatørene har erf#229 med er Option GlobeSurfer III og Jensen Air:Link 3G. Den sistnevnte har den fordelen at man kan sette et usb-modem rett i ruteren og slipper dermed å flytte på sim-kort.

Netcom har dessuten nylig lansert en egen miniruter. Den er mindre enn de fleste andre minirutere og er lett å ha med seg.

– Fordelen med miniruteren er at man kan legge den der dekningen er best, og selv sitte der man ønsker. I tillegg kan en hel familie bruke samme tilkobling samtidig, sier Nilssen.

Netcoms miniruter har svakere sendestyrke enn andre, større mobilrutere. Ytelsen er den samme som på mobiltelefoner og usb-modem. Inntil fem brukere kan koble seg til miniruteren samtidig.

Ice.Net har lenge hatt en egen ruter tilgjengelig som Dagensit.no har testet tidligere.

Les også: Mobilsurf på deling

Antenner
Ice.Net tilbyr i tillegg tre typer antenner som kan forbedre signalet til brukerne.

Hvor mye signalet forbedres, avhenger av størrelsen på antennen. Med de største antennene kan man faktisk gå fra ingen eller nesten ingen dekning til tilnærmet full dekning.

Slike antenner kan kjøpes i ulike forretninger og på nettet. En retningsstyrt, veggmontert antenne kan forbedre signalet drastisk hvis utstyret monteres riktig. Ulempen er at antennen må fastmonteres på hytteveggen. Den kan normalt også bare brukes mot telefoner og modem som har uttak for ekstern antenne. Det er det langt fra alle som har i dag.

Om du har svært dårlig dekning på hytten kan dette være siste utvei. Men pass på at antennen er tilpasset frekvensen til nettverket der du er og at du har en telefon, mobilruter eller usb-modem med inngang for ekstern antenne.

Sjekk mastekartet?
Tidligere har man kunnet øke hastigheten ved å bruke en egen skjøteledning som tok opp to usb-porter i pc-en for å gi modemet mer strøm. Dette er ikke lenger anbefalt.

– Dagens modem og pc-er er såpass bra at modemene får den strømmen de skal ha uansett, sier Nilssen.

En annen mulig pekepinn om dekningsforholdene er Post- og teletilsynets nye tjeneste Finnsenderen.no.

Men hverken Telenor eller Netcom mener denne tjenesten kan gi svaret på hvor de sterkeste signalene vil komme fra.

– Det er for mange variabler i terrenget som gjør at det ikke nødvendigvis er best å sitte på den siden av hytten som er nærmest en basestasjon, sier Amundsen.

Velg leverandør
Hvis du ennå ikke har valgt leverandør av mobilt bredånd kan det imidlertid være at senderkartet til PT kan hjelpe deg - for hvis det er svært langt til neste sender, eller senderen ikke støtter UMTS (3g) for en av operatørene, er sjansene for god dekning og høy hastighet heller dårlige.

Det kan også være lurt å låne utstyr fra andre og teste før du handler, for i våre tester har det vist seg at forskjellene kan være svært store mellom operatørene på ulike steder. Den som er best ett sted kan være helt uten dekning på neste sted.

Sjekk våre testresultater for hele kysten fra Nordland til Østfold: Bredbånd kysten rundt

Det kan også være lurt å følge fjellvettreglene og lytte til kjentfolk - hvis naboen har strålende dekning med én operatør, er sjansene bedre for deg også. Problemet med dette er bare at jo flere som bruker samme nett samtidig, dess dårligere blir hastigheten, for mobilt bredbånd er en delt ressurs.

Av denne grunn kan erf#229smessig hastigheten synke kraftig utover kvelden, når alle andre også loggger seg på. Faktisk kan du helt miste forbindelsen, selv om den fungerte fint tidligere på dagen. Det kan derfor være lurt å sende viktige eposter mens du kan, og ikke vente til du må.

Sjekk hastigheten med vårt speedometer: dagensit.no/speedometer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.