Det svenske nettstedet Di.se har snakket med et knippe karriererådgivere for å finne svaret på det mange lurer på i disse tider:

Hvordan skal du få ny jobb?

Med den rådende lavkonjunkturen så er det å bli overflødig på jobben ikke nødvendigvis så stigmatiserende som det ellers kan være.

- På lang sikt kan det være bra, men det gjelder å bruke tiden man er arbeidsledig på riktig måte, sier Jansdotter. Hun mener det er viktig å takle reaksjonene man får når man blir sagt opp.

Ta en time-out
- Det er viktig å få være lei seg og deppa en periode. Men også å søke hjelp så tungsinnet ikke blir langvarig, sier hun. Hun anbefaler ikke å søke nye jobber i panikk.

Hun anbefaler at man tar en pause og reflekterer over sin situasjon før man hiver seg over jobbsøkingen.

Vær bevisst på deg selv
Det er enkelt ting du må ha oversikt over når du begynner å lete etter ny jobb.

  • Hva hva du er flink til?
  • Hva kan du tilby bedriften du vil jobbe for?

- Du må selv være bevisst på det om andre skal bli det, sier Linus Zackrisson som er karrierekonsulent.

Når du er klar over hva du har å tilby kan du vinkle søknaden etter det, anbefaler han.

Han mener en vanlig feil er at mange ikke utnytter alle de kanaler som finnes for å finne en ny jobb. Han minner om at mange jobber ikke lyses ut.

- Åpne søknader, rekutteringsbyråer og venner av kjente er andre måter å komme inn på arbeidsmarkede i tillegg til stillingsannonser, sier han.

Han anbefaler å finne frem til ukjente selskap som er interessant og ikke sikte seg inn på storselskapene harn amn skriver åpne søknader.

Bruk nettverk
Nina Jansdotter er enig at det er smart å ikke bare konsentere seg om stillingsannonsene.

- De fleste får jobb gjennom nettverket sitt. Derfor er det viktig å gjøre grundig research og gå på messer, uformelle treff og foredrag, sier hun.

Jandotter mener det er viktig å være foreberedt på å skulle selge seg inn, uansett om det er i en spontan situasjon eller i en intervjusituasjon.

Det er foreberedelse som er nøkkelen til suksess.

- Forsøk ikke å ta det på sparket. Spill rollespill med en venn på forhånd så du vet hva du skal si, anbefaler hun.

I ettertid er det viktig å gå gjennom det i etterkant for å analysere hva som gikk bra og hva som kunne vært bedre, oppsummerer karrierecoachen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.