Donald Trump har gitt full gass fra start som USAs 45. president. 

Han hadde nærmest bare åpnet døren til det ovale kontor før han klemte til med en ordre om å oppheve Barack Obamas helsereform, Obamacare og blant annet innføre helseforsikring for alle.

Hver dag siden har han kjørt på med ordrer, vedtak og twitter-meldinger, av både stor og liten betydning for verden.

Onsdag har han varslet at det vil bli en stor dag for nasjonal sikkerhet. Han krever også etterforskning av påstått valgfusk

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/824083821889015809

Ifølge folk nær ham, er det muren mot Mexico som vil bli dagens snakkis, i tillegg til at han vil iverksette innreiseforbud til USA for mennesker han mener det er risikabelt å la komme inn i USA. 

Snur ryggen til frihandelsavtalene

Mandag rettet Trump blikket ut over landets grenser, og varslet at han trekker USA ut av forhandlingene om frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen.

Ifølge eksperter setter dette igang helt nye prosesser i verdenshandelen, og endrer maktbalansen i verden

Ballen spilles helt klart over på Kinas banehalvdel hvis USA skroter eller svekker TPP, sier Melchior, ekspert på internasjonal handel og seniorforsker ved Nupi.

Trump vil også reforhandle Nafta-avtalen. 

Ifølge Reuters vil Trump heller ha enkeltavtaler med land, avtaler USA kan oppheve på 30 dagers varsel dersom «noen ikke oppfører seg». 

- Vi kommer til å sette en stoppe for de tåpelige handelsavtalene som har ført alle ut av landet vårt, og har fjernet jobber fra vårt land, skal Trump ha sagt til næringslivsledere under et møte mandag. 

Nei til miljøvern, ja til oljeutbygging

På tirsdag gjorde han det klart at han også vil fjerne regulering innen miljøvern, og antydet at han mener miljøvern har kommet ut av kontroll. 

Han sa også at han gir grønt lys for å ta opp igjen utbyggingene av Keystone XL og Dakota Access. Den omstridte oljerørledningen Dakota Access går gjennom Sioux-indianernes land.

Dette er en utbygging Obama satte ned foten for. 

Trump undertegnet også en presidentordre som slår fast at alt materiell som benyttes i bygging i av rørledninger i USA, heretter må være produsert i USA.

Den nyslåtte presidenten har gjort det klinkende klart at han vil gjøre landet selvforsynt og uavhengig av utenlandsk olje gjennom sin «America First Energy Plan»

Ny orden i valutamarkedene

Også valutamarkedene har fått merke at det er en ny president i stolen. 

 Trump fortsetter å bevege finansmarkeder med sine Twitter-meldinger. Den meksikanske pesoen svekket seg onsdag etter at Trump la ut en melding der han gjentok ønsket om å bygge en grensemur mellom USA og Mexico.

De siste ukene har både Trump selv og Steven Mnuchin, som er nominert som finansminister i regjeringen, klart å overraske finansmarkedene med sine utspill. 

– Det kommer fra høyre og venstre, og det er vanskelig å tolke sannhetsgehalten og ikke minst om ting kommer til å bli en realitet. At en president og finansminister verbalt begynner å intervenere i valutamarkedet, er ikke hverdagskost, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Trump har selv uttrykt bekymring for dollaren og sa i et intervju med Wall Street Journal tidligere denne måneden at valutaen er «for sterk».

Klar til å fylle Høyesterett

Som sittende president er det Trumps privilegie å utnevne medlemmer til Høyesterett. Han meldte tirsdag at han kommer til å offentliggjøre hvem som skal erstatte avdøde Antonin Scalia i neste uke. 

Stiller krav til bilprodusentene

Tirsdag møtte Trump toppsjefene i General Motors, Ford og Fiat Chrysler  til et frokostmøte, og like før møtet gjorde han formålet klart på Twitter: 

– Jeg vil ha nye fabrikker bygd her for biler solgt her!, skrev Trump på lynmeldingstjenesten. 

Han har også varslet at det vil legges høye avgifter på bilimport.

Dette er et av tiltakene som skal bidra til at Trump blir det han selv har kalt «The biggest job-creator God ever made». Trump har sagt at han vil skape 25 millioner jobber innen ti år. 

Kutter skatt og regulering

Mandag møtte Trump et knippe næringslivsledere som var invitert for å diskutere det amerikanske arbeidsmarkedet. Under dette møtet sa Trump at han ville kutte selskapsskatten i USA med opp til 75 prosent fra dagens nivå på omtrent 35 prosent.

Han vil også forenkle reguleringer

- Vi mener vi kan redusere reguleringene med 75 prosent, kanskje mer, sa Trump under møtet med næringslivet mandag,. 

Vil kontrollere informasjonsflyten

Mandag ble et også kjent at Trump stanser ansettelser til offentlig sektor. Det ble først meldt at han også ville innføre lønnsfrys, men dette ble senere trukket tilbake. 

Strammer inn på informasjonsflyten gjør han imidlertid. 

 Innenriksdepartementet pålegges å bruke mellomledd for å sende og motta informasjon.

Alle ansatte i det amerikanske miljødirektoratet (EPA) å oppdatere blogger eller ytre seg på vegne av EPA sosiale medier.

Trump er sterkt kritisk til media, og har varslet at han i stor grad kommer til å bruke Twitter i sin kommunikasjon. 

Sår tvil om valgresultatet

USAs president Donald Trump sier han hadde fått flest stemmer i presidentvalget hadde det ikke vært for de opptil fem millionene av ulovlige innvandrerne i landet.

Trump og hans pressetalsmann Sean Spicer ble av amerikanske medier beskyldt for å lyve om antallet publikummere til Trumps presidentseremoni. Trumps rådgiver Kellyann Conway kalte tallene senere for "alternative fakta". 

Nei til informasjon om trygge aborter

USAs president Donald Trump gjeninnførte mandag regelen om at amerikanske bistandspenger ikke kan brukes til utenlandske organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om trygge aborter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.