Oslo Børs er historisk sett sterkest mellom 20. desember og 6. januar. I snitt stiger hovedindeksen fem prosent i denne perioden, konkluderer kvantitativ analytiker Mathias von Ottenbreit i DNB Markets i en analyse.

Bare to ganger siden 1983 har hovedindeksen falt i denne perioden. I år med negativ avkastning for hovedindeksen - som i år - har oppgangen i snitt vært 7,2 prosent.

Stiger mer enn markedet
Ifølge DNB-analytikerens undersøkelser har spesielt aksjer som har falt gjennom året frem til 14. desember historisk sett steget mer enn markedet i perioden 20. desember til 6. januar. Otterbreit trekker frem årsskifteeffekten og mener skattemessige årsaker kan være forkl#229en, skriver nyhetsbyrået TDN Finans. Investorer vil rett og slett realisere sine tap før nyttår av skattemessige årsaker.

I år består denne taperporteføljen av Frontline, Renewable Energy Crop, Kongsberg Automotive, Norske Skog, BWG Homes, Austevoll Seafood, Lerøy Seafood Group, Morpol, ABG Sundal Collier Holding og Marine Harvest. Dette er de ti største taperne i år med markedsverdi over 250 millioner kroner.

En historisk testing av denne taperporteføljen i overnevnte periode viser historisk meravkastning på 11 av 11 forsøk. Den gjennomsnittlige meravkastningen har vært på 5,4 prosent, mens medianen for meravkastningen har vært på 4,3 prosent i de siste 11 årene. skriver Otterbreit ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Kan få hjelp av oljerally
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets skrev i en analyse i forrige uke at julen har betydd oljepris-rally i ni av de ti siste årene. Det kan også bidra til julerally på Oslo Børs, mener han.

- I brede trekk ser vi den samme sesongutviklingen på hovedindeksen på Oslo Børs som i oljemarkedet, men desembereffekten er mer tydelig for hovedindeksen, sa Kjus til DN.no.

Men oppgangen kan bli kortvarig.

- Vi tror det er en stor sjanse for nok et oljeprisrally også denne julen. Men vi tror likevel at uansett om det blir et rally de kommende uker, så vil oljeprisen i snitt ligge lavere i første kvartal i 2012 enn i siste kvartal i 2011.

Les også:

<b>Spår julerally i olje</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.