Torill Enget (31)
Ernæringsfysiolog, holder matkurs og underviser i yoga
Bor i Oslo

Din detoxmetode?
– Ayurvediske urter og yoga.

Hvorfor?
– Toksiner, eller avfallsstoffer, skapes daglig i kroppen. For meg er det viktig å redusere mengden, og støtte kroppens avgiftning. Mange avfallsstoffer blir tatt opp i kroppen fra ufordøyd mat som ligger i tarmen og skaper toksiner.

Hvordan detoxer du?
– Jeg drikker nok temperert vann, spiser moderate mengder mat per måltid og tar ayurvediske urter, på anbefaling fra min ayurvediske terapeut, som virker rensende på lever, mage, tarm og blod. Tablettene tar jeg sammen med vann morgen eller kveld. Jeg praktiserer yoga daglig og vektlegger avspenning og meditasjon. I tillegg har jeg lært en fantastisk metode som går ut på å massere hele kroppen med sesamolje, som virker rensende og nærende.

Når begynte du med det?
– Det har vært en gradvis prosess. Jeg tok min første detoxkur i 2001 da jeg fastet i ti dager med The Master Cleanse, men for meg som er tynn fra før ble det veldig ekstremt. Jeg er absolutt tilhenger av å ta et par kortere detoxkurer i året for å gi kropp og sinn en pause, men føler at det aller viktigste er den daglige renselsen.

Hva spiser du en vanlig dag?
– Jeg starter med et glass varmt vann, og havregrøt med masse bær. Hvis jeg har tid spiser jeg en varm lunsj bestående av bønner, linser og grønnsaker, og kanskje med litt fisk. Middagen består ofte av mer bønner og linser, eller supper fordi de blir tatt opp lett av kroppen. De dagene jeg ikke har tid til å lage varm mat velger jeg rene råvarer og slenger sammen noe. Det blir også en del smoothies med nøtter, og så passer jeg på å få i meg masse Omega 3.

Hva er fordelene?
– Før var jeg ofte sliten og ufokusert. Nå våkner jeg uthvilt og har energi hele dagen. Også har jeg fått et veldig avslappet forhold til mat – selv om andre kanskje ikke tror det. Jeg spiser det jeg vil når jeg er sulten. Og vet at det er bra mat.

Tilbake til hovedsaken

Dhrumil Purohit (26)
Entrepreør, står bak welikeitraw.com
Bor i Delaware

 
Din detoxmetode?
– Jeg spiser bare rå mat (se høyremenyen), altså ikke noe som er tilberedt på over 42.5°C fordi viktige enzymer og vitaminer da går tapt. Jeg spiser heller ikke kjøtt, brød, pasta eller ris.

Hvorfor?
– Jeg var vegan, spiste mye soyaprodukter og var alltid sliten. En dag kom jeg i snakk med en fyr som jobbet i matbutikken min, han var alltid full av energi og ga en kjapp innføring i raw food. Jeg startet neste dag. Det er åtte år siden, og jeg har aldri sett meg tilbake.

Hvordan var starten?

– Jeg anbefaler ingen å begynne som jeg gjorde – over natten. Det er bedre å ta det over tid og ikke tvinge kroppen inn i detox. Den første uken var jeg sulten, kroppen var ikke vant til bare grønnsaker og det romlet i magen, men etter tre uker var det bare lett.

Hva spiser du en vanlig dag?

– Jeg begynner dagen med varmt vann, litt salt og sitron. Så presser jeg en grønn smoothie med spinat, grønnkål, avocado og frukt, som tar et par timer å drikke. I løpet av dagen spiser jeg nøtter eller drikker grønn te, men blir sjelden sulten før fire. Da spiser jeg en salat med masse grønnsaker. Den er så stor at den tar en time å spise. I løpet av kvelden spiser jeg frukt, det kan bli opp til ti bananer.

Fordeler og ulemper ved raw food?

– Det finnes ingen ulemper. Jeg merket derimot stor forskjell allerede etter to uker – jeg fikk mer energi og i dag er jeg aldri syk. Jeg har også sett på nært hold at mat og helse henger sammen: Tanten min fikk brystkreft for seks år siden, legene tok ut åtte svulster. Da kreften kom tilbake ble hun tilbudt stråling, men takket nei. Hun visste at jeg spiste raw food og begynte også med det. Etter ni måneder var hun frisk.

Hva sier du til dem som er skeptiske til raw food?

– Jeg har aldri prøvd å tvinge den på noen, derimot ringer venner gjerne når de er bakfulle og spør etter oppskrifter på juicer. Når de merker at det fungerer vil de vite mer, og etterhvert har flere og flere begynt å spise raw food.

Irina Rossinski (38)
Tannlege, eier sin egen praksis
Bor i New York
 
Din detoxmetode?
– Juicefaste (se høyremenyen).

Hvorfor?
– Jeg har alltid hatt problemer med bihulene, og hadde prøvd alt fra antibiotika til sprayer. For fi re år siden kom jeg over en bok om juicefaste, og valgte metoden fordi jeg måtte jobbe samtidig og trengte næring. Jeg var sikker på at det ville virke: Når kroppen ikke får mat begynner den å «spise» av seg selv – den kvitter seg med giftstoff er, og til slutt infeksjoner. Etter 21 dager var jeg helt frisk, og har aldri hatt problemer etterpå.

Fordeler og ulemper ved å faste?
– De første tre dagene var vanskelige. Etter den fjerde dagen sluttet jeg å tenke på mat. Fordi kroppen ikke trenger å bruke energi på å fordøye maten, hadde jeg masse overskudd. For meg har det å faste aldri handlet om slanking, bare om det å styrke mitt svake immunsystem. Jeg spiste en pizza to dager etter at jeg var ferdig.

Har du fastet etterpå?
– Jeg driver min egen tannlegepraksis, og har jobbet 13 timer i døgnet de siste fem årene. Før jul ifj or var jeg veldig sliten. Jeg googlet luksus + tarmskylling + detox og det eneste som kom opp var American Yogini utenfor New York. Jeg var der hele julen – åtte dager – og lærte masse om yoga, raw food og matlaging. Etter det har jeg vært der enda en gang, i tre dager. Jo mer tid jeg kan bruker utenfor New York, jo friskere er det mulig å være i New York.

Forskjeller fra å faste hjemme?
– Jeg har fastet to ganger hjemme, og kan ha vanskelig for å tillate meg ting – jeg vil helst bare drikke vann. Men her måtte jeg drikke to store glass juice hver dag. Jeg følte at jeg ble tatt vare på. Etter fasten har jeg prøvd å spise sunnere og jeg skulle ønske at jeg alltid kunne spise raw food, men får det ikke til med livsstilen min.

Hva sier du til dem som er skeptiske til faste?
– De som er imot har som regel ikke vært i en situasjon hvor de ikke har noen andre muligheter. Jeg ønsker at flere fikk oppleve at faste faktisk kan erstatte medisiner – at det kan være en god ting ikke å spise.

Tilbake til hovedsaken

Rose-Marie Swift (54)
Makeupartist og gründer av rms beauty
Bor i New York
 
Din detoxmetode?
– Jeg har prøvd alt! Vannfaste, juicefaste, grønn juicefaste, leverog galleblæreskyllninger, tarmskyllinger og raw food.

Hvorfor?
– Jeg begynte som makeupartist da jeg var ung, og eksperimenterte mye med kosmetikk. Jeg begynte å miste håret i tyveårene, og tok en håranalyse. Svaret jeg fikk var: Jobber du i skjønnhetsindustrien? Jeg hadde så mye gifter i kroppen at jeg måtte gjøre noe. Jeg vannfastet mye i starten, så gikk jeg over til grønne juicer og kuttet ut kjøtt. I tredveårene prøvde jeg leirefaste.

Hva er det?
– Først faster du i et par uker. Så blander du bentonitt – en leirbergart dannet ved forvitring av vulkansk aske – med loppefrøpulver og vann eller juice. Leiren sveller i tarmen og fungerer som en stor svamp som trekker ut giftstoffer. Tarmen er jo full av små lommer hvor det dannes avlagringer som du ikke får ut ellers. Jeg ble helt hekta på denne detoxmetoden. Og det som kom ut var fascinerende: En meter lange «tarmer» som jeg fisket opp av doen i løpet av en uke – jeg har bilder av alle sammen. Stanken var utrolig. Men etterpå følte jeg meg bare lett og positiv.

Hva spiser du en vanlig dag?
– Nå starter jeg dagen med en stor grønn juice og spiser en stor salat med nøtter og kanskje litt geityoghurt til lunsj. Til middag spiser jeg kanskje brune nudler eller ris med en rå spaghettisaus på tomater, oliven, basilikum og zucchini.

Hva er det rareste du har gjort?
– Bortsett fra leirefasten? Hulda Clark’s lever- og galleblæreskylligen var fascinerende . Etter å ha fastet en stund drakk jeg en miks av olivenolje, epsomsalt og litt juice. Og neste morgen etter kom tusenvis av små grønne «steiner» ut i toalettet.

Hvordan faster du i dag?
– Jeg prøver å juicefaste en gang om våren og en gang om høsten i cirka syv dager. Det føles som å kickstarte systemet. En morsom ting er at det har skjedd en forandring i modellbransjen. Før drev jentene med dop og røyk. I dag går de på yoga og detoxer. Med min erf#229 i denne bransjen bestemte jeg meg for å starte nettstedet beautytruth.com. Jeg har også startet min egen make-up-serie.

Noe du ikke har prøvd?
– Ja, The Master Cleanse, fordi jeg ikke har tro på å drikke så mye lønnesirup.

Benito Borjas (26)
Musiker og servitør
Bor i New York
 
Hva er din detoxmetode?
– The Master Cleanse er absolutt den letteste og mest velsmakende kuren jeg har prøvd. Jeg prøvde den fordi jeg følte meg sliten og trengte en ny start. Jeg begynte hver morgen med varmt vann og to teskjeer salt. Resten av dagen drakk jeg Master Cleanse-limonaden: sitronsaft, mørk lønnesirup og cayennepepper – 8–16 glass per dag og masse vann innimellom, i tillegg til vitamintilskudd. Jeg tok kuren i fjorten dager.

Hvordan var de første dagene?
– På slutten av første og andre dag hadde jeg sterk hodepine og var veldig trøtt. Den tredje dagen var den verste, fordi kroppen begynner å «spise» av seg selv og samtidig begynner å kvitte seg med giftstoff er. Jeg var sulten og hadde kaff eabstinenser – jeg drikker vanligvis tre kopper om dagen. Fra den fjerde dagen hadde jeg masse energi og kunne gå på jobben eller trene igjen, også sultfølelsen var borte.

Hva var fordelen og ulempene?
– Jeg veide 104 kilo før kuren. Etter to uker hadde jeg gått ned 12 kilo og hadde helt blitt kvitt suget etter kaffe, søtsaker og fritert mat. Men det beste var at allergiene mine, som jeg alltid har slitt med, ble helt borte. Før var jeg alltid litt tett i nesen. Og jeg er sjeldnere syk i dag. Jeg opplevde ingen ulemper, men en venninne av meg som tok kuren i 25 dager fikk masse vann i kroppen – hun gikk opp to størrelser – og byller over hele kroppen. Hun fortsatte med kuren og etterhvert forsvant «forgiftningen».

Hvordan spiste du etterpå?
– Det er viktig å ikke gå rett på de gamle matvarene med en gang. Jeg drakk buljong, grønnsaksjuice og fruktjuice før jeg begynte med salater og annen rå mat. Hvis ikke legger du på deg alt ganske fort. I dag prøver jeg å spise masse grønnsaker, men er ikke fanatisk.

Vil du ta kuren igjen?
– Jeg har tatt den en gang til i fjorten dager, og etter det i tre dager og fem dager når jeg har følt for det. Jeg vil ta den i fjorten dager en gang per år fordi jeg opplever at det styrker immunsystemet og kroppen generelt.

Sarma Melnagailis (36)
Eier rawfoodrestauranten Pure Food & Wine
Bor i New York
 
Din detoxmetode?
– Raw food og juicefaste.

Hvorfor?
– Jeg er utdannet kokk, elsket kjøtt og trodde ikke engang at jeg kunne bli vegetarianer. Så ble jeg dratt med til en rawfoodrestaurant i New York i 2003, og en venn forklarte hva raw food går ut på. Jeg skjønte intuitivt at det hang på greip. Jeg og eksen min bestemte oss for å starte opp selv, og la om kostholdet på dagen. Det er fire år siden nå.

Hva spiser du en vanlig dag?
– Jeg begynner med en stor grønn juice. Hvis jeg er veldig sulten spiser jeg kanskje litt rå frokostblanding med mandelmelk fra butikken vår. Til lunsj spiser jeg en kjempesalat, og middagen – og dessert – spiser jeg nesten alltid på restauranten.

Hvordan var overgangen?
– Jeg trodde at det skulle være vanskeligere, at jeg kom til å lengte etter melk og kjøtt, men følte meg bedre ganske fort. Jeg kunne spise masse, men hadde likevel energi utover dagen. I dag blir jeg aldri slapp og «kjøttmett» etter å ha spist.

Hvorfor valgte du å juicefaste?
– Jeg har prøvd The Master Cleanse, men var sulten hele tiden og følte ikke at det å drikke sitronsaft og lønnesirup var bra. Ifjor sommer følte jeg meg sliten og trengte å komme meg ut av byen. Jeg dro en uke til et sted i Connecticut, hvor det ble servert ferskpresset juice annenhver time. Mange som faster sier at de får masse energi etter et par dager, men det skjedde aldri meg.

Fordeler og ulemper med raw food?
– Det er ingen ulemper. Jeg har alltid hatt et sunt kosthold, og fikk ingen detoxsymptomer. Jeg følte meg bare litt trøtt de første dagene. Jeg savner ikke varm mat – kos for meg i dag kan være en avocado. Hjernen min vet at det er det beste for meg, og det er det jeg blir sugen på. Fordelen er at jeg aldri er syk, selv om jeg jobber døgnet rundt og stresser mye. Jeg er heller ikke fanatisk. Da jeg var på en matreise med andre kokker i Spania for litt siden, spiste jeg en 22 retters middag på en av Ferran Adrias restauranter – og hver eneste lille rett gikk rett ned.

Tilbake til hovedsaken

Hold deg oppdatert på D2:
Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.