Er det mulig å gå ut og finne seg en mentor?

- Svaret er, noen ganger, sier professor Ellen Ensher ved Loyola Marymount University i Los Angeles og forfatter av Power Mentoring: How Successful Mentors and Protégés Get the Most out of Their Relationships til Forbes.com.

Hun peker på at 70 prosent av amerikanske selskaper har en eller annen form for mentorprogram.

Åtte steg
Ensher har kommet frem til åtte steg for å finne en mentor. Steg én: Selvransakelse. Se på dine styrker og svakheter, og hvilke områder du trenger å forbedre. Hva er målene dine? Hvordan vil du bruke en mentor hvis du finner en? Se for det din ideelle mentor. Er det Oprah Winfrey? Hvis svaret er ja, analyser hvilke av hennes egenskaper som er mest attraktive, skriver Forbes.

Neste steg: Nettverk. Si til alle du kjenner at du trenger en mentor. Snakk med foreldrene dine og deres venner. Bruk rådgivere ved utdanningsinstitusjonen din. Se på profesjonelle organisasjoner, og kom deg på nett, spesielt på LinkedIn.

Når du er klar for å ta kontakt, vær spesifikk. Det er mer sannsynlig at noen svarer på en konkret hevendelse, som en kaffeavtale på 20 minutter for å diskutere en potensielle mentorens karrierevei. Ikke skrik etter hjelp, da kan man lett gi inntrykk av at det kan bli tidskrevende.

Gå etter mer enn en mentor på en gang. Tenk på hva du kan gi tilbake til mentoren din. Kanskje du er skikkelig flink med Facebook? Eller kanskje du kan gi mentoren noen idéer fra et yngre perspektiv?

Som en blank sjekk
Når døren først er åpnet, ta grep.

- Jeg hadde en mentor som sa til meg: "Jeg er som en blank sjekk. Du må skriver ut sjekken", sier Ensher.

Hold kontakten. Hvis du har hatt en interessant diskusjon med mentoren og se en artikkel i et blad eller avis, send den til han eller henne. Eller hvis du finner en bok du tror kan være av interesse, kjøp den til mentoren.

Tilslutt, følg opp. Skriv takke-mail eller ta en rask telefonsamtale når mentore din har gjort deg en tjeneste. Hvis mentoren din har hjulpet deg med et intervju, fortell hvordan det gikk og om du fikk jobben.

Flere karrieresaker:

Sjefens indre sjef er viktigst

Bli lønnsvinner i kriseåret

Nøkkelen til suksess: Å feste ukevis

Foretrekker at sjefen er mann (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.