I dag presenterte konsernsjef Rickard Gustafson i SAS resultatene for andre kvartal. Til tross for et resultat på 729 millioner kroner før skatt, som er bedre enn ventet, var det en det var en nøktern SAS-sjef som presenterte resultatstallene. De beste andrekvartalsresultatet siden 2008.

- Vi ser en fortsatt god utvikling og en vekst i markedet, spesielt i markedene vi opererer, men jeg må si at den seneste tidens turbulens i finansmarkedene gir en viss anledning til uro, sier Gustafson.

Etter at andrekvartalstallene ble offentliggjort onsdag morgen steg SAS-aksjen SAS NOK raskt til 13,50 kroner. Nå handles den til 12,35 kroner, en oppgang på drøyt 18 prosent.

Kutter bånd
For å minske risikoen tar SAS grep for å sikre seg mot fremtidige blodrøde tall. De har løsnet båndene til det kriserammede og gjeldsplagede flyselskapet Spanair, som siden 25. januar har befunnet seg i en såkalt "Emergency Financial Situation".

Spanair har så langt påført SAS over ti milliarder svenske kroner i underskudd siden 2000.

Les mer:
SAS løsner båndene til sitt økonomiske mareritt

SAS sikrer seg også ved sikring av drivstoff og valuta. De har sikret 56 prosent av den forventede drivstoffkostnaden for perioden juli 2011 til juni 2012. Markedsverdien på denne sikringen var per 30. juni på 113 millioner dollar.

For utenlandsk valuta er policyen å sikre 60-90 prosent. I juni 2011 hadde SAS sikret 72 prosent av det forventede dollar-underskuddet de kommende 12 månedene.

Kostnadskutt og ny strategi
Prosjektet Core SAS, hvor selskapet har kuttet kostnader, er ifølge Gustafson sluttført, og vil fortsette å gi selskapet en sterkere konkurransekraft. Resultateffekten av programmet forventes å bli én milliard svenske kroner.

- Core SAS er gjennomført, men det innebærer ikke at vi ikke skal fortsette å jobbe kontinuerlig med vår kostnadseffektivitet, effektivitet og vår produktivitet, sier SAS-sjefen.

I løpet av høsten vil han også presentere en ny strategi for det videre arbeidet.

- Resultatet gir oss en plattform å jobbe videre på, det er et skritt på veien - men langt fra nok. Derfor må vi hver eneste dag jobbe videre på en måte der vi alltid har kontroll på kostnader og inntekter, noe som også kommer til å prege den nye strategien vi lanserer i høst, sier Gustafson.

Ferdig med røde tall?
Den nøkterne SAS-sjefen har tidligere i år sagt at han forventer et positivt resultat for hele året. Det har han fortsatt tro på.

- Jeg holder meg fortsatt til de prognosene jeg kom med i første kvartal 2011. Det vil si at det finnes forutsetninger for at vi skal nå svarte tall for hele året, gitt at ikke noe uforutsett inntreffer og at den økonomiske utviklingen ikke raskt og radikalt forverres, sier Gustafson.

Les også:
SAS knaller til
- SAS kan klare seg alene
SAS tror på overskudd i 2011
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.