Private teknologiselskaper er de seneste årene blitt et yndet sted for investorer å plassere pengene sine. Selskaper som Uber, Snapchat og Spotify har hentet milliardinvesteringer uten å være notert på noen børs. 

Flere av de største investeringene i slike selskaper kommer fra statlige aktører, en trend som har forsterket seg de siste årene. Slike selskaper er ofte vanskelig å verdsette, siden aksjene ikke handles på noen børs. 

Mer enn doblet siden 2014

Analyseselskapet CB Insights har rangert hvilke ti statlige investeringsfond som har gjort flest slike investeringer. I en oppdatering anslår selskapet at det i 2014 ble gjort ni slike investeringer på til sammen 5,1 milliarder dollar. I 2016 vokste dette til 26 investeringer på til sammen 12,7 milliarder dollar.

Trond Riiber Knudsen sluttet i McKinsey for å bli investor. Det siste året har han bygget opp en portefølje med det han kaller de mest spennende oppstartsselskapene innenfor teknologi og delingsøkonomi. 
Trond Riiber Knudsen sluttet i McKinsey for å bli investor. Det siste året har han bygget opp en portefølje med det han kaller de mest spennende oppstartsselskapene innenfor teknologi og delingsøkonomi.  (Foto: Fredrik Bjerknes)

CB Insights anslår at det finnes 185 oppstartsselskaper verdt over en milliard dollar – såkalte enhjørninger. Den samlede verdien på disse er anslått til 655 milliarder dollar, eller 5530 milliarder kroner etter dagens kurs. Til sammenligning er Oljefondet, Statens pensjonsfond utland, fredag verdsatt til 7460 milliarder kroner. 

Oljefondet investerer ikke i private selskaper med mindre de snarlig skal børsnoteres. 

– Det er svært bekymringsverdig at den norske staten med sin enorme frie finansformue er så fullstendig overvektet i gamle etablerte bedrifter på børs, sier investor og tidligere McKinsey-topp Trond Riiber Knudsen til DN. 

Han mener mandatet til Oljefondet må endres for å tillate investeringer i denne typen selskaper. 

Ser til USA

– Digitalisering og disrupsjon gjør at en større del av verdiskapingen vil skje i disse selskapene. Det har vi allerede sett ved at de fem største teknoselskapene i USA er alle etablert ved at de startet opp som venturefinansierte selskaper og sto for en massiv verdiskaping frem mot notering, sier Knudsen.

Venturekapital, eller risikokapital, defineres som privat egenkapital som brukes for å investere i selskaper i oppstartsfasen.

De største teknologiselskapene på den amerikanske teknologidominerte Nasdaq-børsen er Apple, Googles morselskap Alphabet, Microsoft, Facebook og Intel, som alle ble finansiert slik på ulike tidspunkt i historien. Intel i 1968, og Facebook i 2004. 

Avviser kritikken

Oljefondet vurderte i 2010 å åpne for investeringer i private selskaper, men vurderte den gang at forvaltningskostnadene ble for høye, og avkastningen dermed for lav. 

- Vi har ikke sett noen overbevisende argumenter for å endre på denne strategien, sier Tore Vamraak (H), statssekretær i Finanansdepartementet og tidligere forvalter i Norges Banks Investment Management, som styrer forvaltningen av oljefondet. 

Han mener at å investere i slike selskaper som en generell investeringsstrategi ikke har vist seg å være spesielt lønnsomt over tid. 

- Hvis man ser på snittet for fond som har investert i denne typen selskaper, og inkluderer fond som ikke lenger eksisterer, er ikke avkastningen veldig god, sier han. 

Statlige investeringsfond investerer i stadig større grad i slike selskaper, ifølge CB Insights-rapporten, men Vamraak avviser at oljefondets mandat bør endres på bakgrunn av hva andre statlige investeringsfond gjør. Han trekker også frem at Oljefondet ikke er lagt opp til å investere i oppstartsselskaper, ettersom mandatet fraråder fondet å involvere seg direkte i driften av selskaper. 

- En annen problemstilling som oppstår da er at det fordrer en annen styringsstruktur, sier han. 

Tore Vamraak (H) er statssekretær i Finanansdepartementet. 
Tore Vamraak (H) er statssekretær i Finanansdepartementet.  (Foto: Øyvind Elvsborg)

Singapore og Frankrike på topp

De statlige fondene som har investert mest de siste syv årene er franske BPI France, samt Singapores Temasek Holdings og GIC. Det første investerer på vegne av landets finansdepartement, mens det andre er det statlige investeringsfondet.

Videre har statlige investeringsfond i Midtøsten også vært blant de mest aktive fondene. De statlige investeringsfondene i Qatar og Saudi-Arabia har for eksempel begge investert i Uber, og det saudiarabiske investeringsfondets investering var på 3,5 millioner dollar i fjor sommer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Timelapse av det nye Munch-bygget
Det tok 33 døgn å ferdigstille den enorme betonggliden til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.
01:58
Publisert: