Rakefisk

Denne umamirike råvaren har mange av de samme utfordringene som kraftige oster – den «stjeler» frukt av vinene og fremhever uønskede elementer som for eksempel alkohol, syre og fat/tannin.

Champagne er ofte en god måte å møte slikt på. Kullsyren renser munnhulen, og etterspillet er forfriskende. I tillegg, og viktigere, «møter» champagne umamirike råvarer godt på grunn av eget høyt umamiinnhold. Viner som har ligget lenge på bunnfall, får høyere umamiinnhold og takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommtelig frukt, er derfor å foretrekke.

Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakefisken og ikke maskerer smaken med store mengder rømme, løk og så videre.

Andre viner som takler rakfiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.

106601 Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1998
Henriot
Champagne, Frankrike
Kroner 999, basiskategori 6
90 poeng
Pritzelius/Just Brands
Relativt rik og moden på duft med noe sopp, nøtter, syltet ingefær og røde epler, og smak av bakst. Rik og kremet mousse med herlig friskhet og langt, mineralt etterspill. Drikk nå til 2017.

10435 Williams & Humbert Collection Fino Very Dry
Williams & Humbert
Jerez, Spania
Kroner 105,50, basiskategori 5 (parti)
86 poeng
Strøm
Korrekt og ren fino med duft av ferske mandler, sitron, kalk og gjær. Tørr, fast og leskende med frisk, mineral, tørr, eplete finish. Drikk nå.

 

Lutefisk

Tilbehøret spiller en avgjørende rolle for vinvalget. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike passer også bra. Ellers er champagne både spennende og godt følge til lutefisk. Skal du ta den helt ut, prøver du en sherry fino eller amontillado, begge avkjølt.

Rødvin til lutefisk anbefales ikke, og utvalget er enda mer begrenset. En ren, frisk og fruktig, ung vin med lite eik og tannin ødelegger minst.

34346 Grüner Veltliner Heiligenstein 2010/11
Weingut Hirsch
Kamptal, Østerrike
Kroner 136,90, basiskategori 3
87 poeng
Better Wines
Steinfrukt, anis og noe herbale toner på duft med friskt anslag og sødmefull frukt innledningsvis. Moden, balansert frukt med påfølgende friskhet og streif av pepper og mineralsk struktur i utgangen. Mye vin for pengene. Drikk nå til 2016.

89101 Lanson Black Label NV
Lanson
Champagne, Frankrike
Kroner 346, basiskategori 5
87 poeng
Stenberg & Blom
Dufter av sitrus, epler, gjær og brødbakst. Nydelig frisk syre og en flott, fyldig frukt. Lang, tørr finish preget av fersk frukt. Drikk nå til 2017.

 

Pinnekjøtt/smalahove

Røkt pinnekjøtt er utfordrende, men ikke umulig å kombinere med vin. Både hvitvin og rødvin fungerer så lenge de enten har sødmefull og rik frukt eller en tanke restsødme som takler røyksmaken og saltet. En fruktig og litt fyldig riesling passer supert, eventuelt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin, er ung frukt, konsentrasjon og friskhet viktig, helst helt uten eik.

Til tørket og saltet pinnekjøtt kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke fruktsødmen like viktig. Bra friskhet og syre til å håndtere fettet er det viktigste. En god riesling fra Tyskland eller Alsace er et godt valg. Når det gjelder rødvin, er en ung barbera fra Piemonte i Italia og lignende bløte, friske viner gode valg, men sørg for at den er ueiket, har frisk syre og ungdommelig frukt.

80362 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken 2011
Leitz
Rheingau, Tyskland
Kroner 186,80, basiskategori 6
86 poeng
Red & White
Fersken og nektariner på duft med innslag av sitrusfrukter. Fersk og heftig syre med en slank og frisk utgang. Drikk nå til 2023.

58732 Occhipinti SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2011
Arianna Occhipinti
Sicilia, Italia
Kroner 179,90, basiskategori 5
89 poeng
Christiania Vin & Brennevin
Nydelig og elegant rødvin fra Sicilia som dufter av blomster og bringebær. Saftig og fersk frukt på smak med spenstig syrestruktur og lette tanniner. En flott og anvendelig matvin som også kan fungere til ribbe og kalkun. Drikk nå.

 

Juletorsk

Vin kan lett overdøve mager fisk. Sandefjordsmør gjør torsken rikere, og en frisk og konsentrert chardonnay fra Chablis eller en forsiktig eiket utgave fra sentrale Burgund er en flott kombinasjon. Server vinen mellom 10 og 12 grader for å få full effekt av den gode kvaliteten. Lettere serveringer kan fint matches med en god grüner veltliner eller verdicchio.

Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på tanniner og eik, det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung, lekker beaujolais eller en lett, fruktig pinot noir servert lett avkjølt er det beste valget.

98768 Joseph Deshaires Fleurie Cuvée Prestige 2010
Joseph Deshaires, Fleurie
Beaujolais, Frankrike
Kroner 156,90, basiskategori 6
84 poeng
Podium Wines
Pepret, saftig og lett floral med bløt, innsmigrende frukt og langt, saftig og bløtt, rødbærpreget etterspill. Pen syre og fin balanse. Drikk nå.

80565 Girardin Puligny-Montrachet les Enseignères 2010
Vincent Girardin
Burgund, Frankrike
Kroner 295, basiskategori 6
90 poeng
Moestue Grape Selections
Konsentrert og rik på duft med lime, allehånde, smør, fat og kalkmineraler. Syrlig, sitrende og leskende og kremet munnfølelse med flott balanse og delikat, nyanserte aroma. Lekker og lang. Drikk nå til 2020.

 

Ribbe

Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det kommer til vin. Ribben selv krever syre og avslepne tanniner på tross av alt fettet, mens syrlig og søt sur- og rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt. En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, det er også en frisk pinot noir fra Burgund når det kommer til rødvin. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk nero d’avola og mange barbera-viner. En saftig og ikke for tørr nebbiolo kan også være magisk, så lenge du passer på sødmen i kålen.

14422 Bourgogne Hautes Côtes de Beaune La Dalignière 2010
Les Caves des Hautes Côtes
Burgund, Frankrike
Kroner 165, basiskategori 3
85 poeng
Moestue Grape Selections
Dufter av voks, rips og blomster. Klokkeklar frukt på smak med frisk syre og lett tørre og ferske tanniner i finish. Drikk nå.

80083 Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2011
Domäne Wachau
Wachau, Østerrike
Kroner 155,90, basiskategori 5
86 poeng
Blend Wines
Dufter av fersken, sitrus og hvite blomster. Fersk og fruktig på smak med balansert syre kombinert med en lang og tørr finish. Drikk nå til 2015.

 

Kalkun (og annen tamfugl)

Tradisjonelt tilberedt med stuffing, rosenkål og sjysaus passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania, en alvarinho fra Vinho Verde i Portugal eller en frisk og krydret grüner veltliner fra Østerrike. Velger man rødvin, prøv en pinot noir fra New Zealand, USA eller Burgund. Fetere tamfugl som gås og and trives godt med lignende viner, men vil trenge mer konsentrasjon og struktur. Hvitvinene kan trenge mer sødme og friskhet, rødvinene mer frukt.

98665 Chapoutier Les Granilites Saint-Joseph 2010
M. Chapoutier
Saint-Joseph, Frankrike
Kroner 234,90, basiskategori 6
85 poeng
Strøm
Rik og aprikospreget på duft med pen, kremet munnfølelse og god fylde kombinert med fin friskhet. Smaker som nesen, med lang, fat, smør og kryddertoner i utgangen. Drikk nå til 2016.

94736 Conceito Bastardo 2010
Conceito
Duriense, Portugal
Kroner 174,10, basiskategori 6 (parti)
85 poeng
Red & White
Lys i farge og lys rød i frukten med søte, røde bær og noe krydder og svalende urter. Bløt i anslaget med saftig og leskende struktur med sitrende, mineral fasthet og påfølgende fast tanninstruktur og lett krydret utgang. Særegen. Serveres lett avkjølt. Drikk nå.

 

Multekrem

Multer er en av de vanskeligste råvarene å kombinere sammen med vin. Når man blander dem med krem, slik tradisjonen er, blir det heldigvis enklere. En frisk og syrerik eiswein laget på riesling er en god kombinasjon. Den har syrestruktur nok til å friske opp kremen, samtidig som den er søt nok til å håndtere multene. Et alternativ er tokaji fra Ungarn eller ruster ausbruch fra Østerrike. Personlig trives vi godt med en Muscat Beaumes de Venise, som renser godt på grunn av litt høyere alkohol.

99127 Perrin Muscat Beaumes de Venise 2010
Famille Perrin
Rhône, Frankrike
Kroner 215, basiskategori 2
85 poeng
Moestue
Aromatisk og blomstrete med appelsinmarmelade og blomster i nese og munn. Ren og pen i frukten med smak av tørket aprikos og blomster, balansert sødme og integrert alkohol. Drikk nå.

 

Riskrem

Vår mest tradisjonsrike juledessert har sarte, fine smaker og harmonerer med flere typer dessertvin. Harmonerer godt med en tokaji fra Ungarn, selv om en riesling-eiswein eller beerenauslese fra Tyskland også kan fungere utmerket. Lager du den litt rikere varianten, ris à l’amande med mandler og kirsebærsaus, kan det være fint en utviklet portvin, som både har kraften, aromaene og intensiteten som trengs. Samtidig vil desserten tone ned alkoholen i vinen.

13921 Niepoort 10 years Old Tawny
Niepoort Vinhos
Douro, Portugal
Kroner 169,90, basiskategori 6
91 poeng
Wine Tailor
Herlig duft av fiken, tørkede frukter, noe kirsebær, hvit sjokolade og nøtter. Frisk, til tross for at den er en av de søteste (men det merkes ikke), delikat, med en aldeles nydelig balanse. Drikk nå til 2020.

D2: Her er norsk julemat i en ny vri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.