I boken "Working with You is Killing Me - Freeing Yourself from Emotional Traps at Work", skriver de to amerikanske forfatterne Katherine Crowley og Kathi Elster om de problemene som kan oppstå blant kolleger, skriver Business.dk.

Les også: Derfor får ubrukelige kolleger ikke sparken

Første skritt for å takle en vanskelig kollega er ifølge de to forfatterne å bli bevisst på at det er et problem.

Crowleys og Elsters råd er å slappe av både fysisk og mentalt. Man skal ikke ignorere at man har det dårlig i denne personens selskap. Et mentalt tegn på at personen går deg på nerverne, er hvis du dagdrømmer om hvordan du kan få hevnet deg på personen.

Les også: Er du nestemann ut?

Her er fem råd fra de amerikanske forfatterne:

1. Den gretne
En ekte "grettenpave" kan ikke kureres, men du kan sørge for at han ikke snakker med deg og skader ditt humør. Se opptatt ut, og si du ikke har tid til å snakke med ham når han er i sitt verste humør.

2. Sladrehanken

Generelt er det et godt råd å si "ja, ja", og så dreie samtaleemnet inn på noe annet i stedet for å måtte høre på sladder om andre. Sladder finnes på alle arbeidsplasser, men ved å lytte til en sladrehank er du med på å holde sladderen gående. Og neste gang kan det være din tur!

3. Ansikt til ansikt
Unngå mail og beskjeder i skriftlig form hvis du skal ta opp et følsomt emne med en kollega. De bør tas ansikt til ansikt. Hold deg til poenget. Og uansett hva dere diskuterer skal du ha 3-5 punkter i bakhodet som du kan vende tilbake til hvis samtalen sporer av.

4. Vær forberedt
Når du skal konfrontere en kollega så må du ha gjort "hjemmeleksen". Sørg for å ha kontroll på alle fakta så du unngår pinlige overraskelser. Du bør også sørge for å holde dine nærmeste kolleger oppdatert.

5. Styr temperamentet ditt
Du bør være varsom med hva du sier på jobben. Velger du å ta et oppgjør med en kollega, skal du gjøre det på en konstruktiv måte. Ta for øvrig ikke kritikk for personlig, men vær åpen for kritikk og bruk situasjonen til å utvikle deg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.