- Jeg lærte meg gjennom det tidligere NTH-miljøet hvor store forskjeller det var på jenter og gutters måte å tenke på, sier Rina Sunder.

- Gutter er mer opptatt av økonomi og politikk, de tør å stå alene, og de er så . Derfor forsto jeg at jeg måtte ha noe å fare med, lære meg kunsten å forhandle og ha selvtillit for å lykkes - i tillegg til å jobbe tre ganger så hardt.

Indiske Rina har klart å slå seg opp som gründer i et ekstremt mannsdominert miljø i Norge bestående av menn rundt 60 år. Hun har overlevd hersketeknikker, arroganse og Gutteklubben Grei.

- Jeg har mye av Pippi i meg og har klart å komme meg opp og frem, men måtte ta noen omveier for å komme dit, forteller Sunder.

«Change the rules»
For noen år siden klarte hun å få Dalai Lama til Norge. I dag er hun gründeren bak selskapet EnteringIndia, som spesialiserer seg på å assistere norske bedrifter som vil inn i, eller allerede er til stede i India. Hun sitter også i flere komiteer og næringslivsgrupper og skriver nå en fagbok om indisk økonomi og politikk, som skal ut på Universitetsforlaget. På toppen av dette er hun alenemor til tre barn på 7,9 og 11 år.

- Å være gründer er å jobbe i motbakke, manøvrere mellom alle skjær i sjøen og svømme med de store haiene. Men motbakke kan fort bli snudd til opptur, sa Rina Sunder til DN.no på en «kvinnemiddag» for to år siden.

- Det er jo utrolig morsomt å bli bedt om å skrive fagbok etter å ha vært i markedet i knapt to år! smiler hun.

Nå føler hun at hun har knekt koden. Menns hersketeknikker preller av på henne. Hun har lært å håndtere det.

- Man skal være litt Pippi for å overleve som gründer. Er du ikke fornøyd, så gjør noe med med, «try to change the rules». Alle menn er ikke menn. Jeg ser helt klart et generasjonsskifte. Det finnes mange flotte, dyktige og rause menn der ute, og det bør gi oss damer håp, sier Rina Sunder.

- Fokusér på det positive og møt utfordringene i stedet for å se på dem som hindre, legger hun til.

Nå har hun bygget hun opp et nettverk av menn rundt seg. Dét har vært gull verdt i strategiarbeidet.

- Etter åtte år i utlandet manglet jeg et nettverk i Norge da jeg kom tilbake, og det er tøft å begynne helt på scratch. Derfor opprettet jeg et såkalt Advisory Board bestående av tre mannlige næringslivstopper og én kvinne. Vi møtes fire ganger i året og diskuterer strategi, og jeg får enormt mye oppbakking, nyttige råd og innspill herfra. Jeg har også en mannlig mentor, forteller Rina Sunder.

- En styrke å ha menn rundt seg
- Er det en tilfeldighet at du har så mange menn rundt deg?

- Absolutt ikke. Jeg jobber jo i et landskap hvor det nesten bare er menn, så det var ikke så mange kvinner å velge mellom. Vi kvinner har mye å lære av menn. Selv om noen menn har stukket kjepper i hjulene for meg, har mange andre menn gladelig delt erf#229 og kunnskap, understreker hun.

Den danske styregrossisten og fembarnsmoren Lone Fønss Schrøder sa ifjor at kvinner ikke er hardhudede nok til toppjobber.

- Det er vanskelig for kvinner å håndtere en sint mann som står og roper til dem. Mange blir helt tause, sa Lone Fønss Schrøder, som selv har merket sjalusi og fordommer fra menn.

Les hele saken her: - Kvinner er ikke hardhudede nok til toppjobber

- Jeg er god på å ikke gi opp. Om du er kvinne eller mann spiller ingen rolle så lenge du er trygg på ditt felt og innforstått med at det er kompetansen din som gjelder, bemerker Rina Sunder.

Her er hennes beste tips til gründer-kvinner:

  • Omgi deg med rause mennesker.
  • Ha tålmodighet. Veien er lengre enn du tror og du vil møte motgang, så gi deg selv 3 år på å lykkes.
  • Skap ditt eget marked.
  • Ta noen omveier for å nå målet. Ingenting kommer gratis.
  • Grip utfordringene du får underveis.
  • Bli bevisst på hva som driver deg.
  • Tenk som Pippi: «Dette er aldri gjort før. Så det tror jeg sikkert at jeg kan klare».

Les også: - Glem glasstaket - det finnes ikke

<b>Slik gjør kvinner karriere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.