Ved hjelp av et falskt vitnemål fra Norges Handelshøyskole (NHH) klarte kvinnen å få seg en god jobb i et større, internasjonalt olje- og industriselskap. Men en sjekktelefon arbeidsgiveren hennes tok til NHH, avslørte bløffen.

Les mer her:
Fikk god jobb med falske NHH-papirer

Slik frekkhet er ikke unikt. Cv-bløfferne og juksemakerne finnes der ute, og de jakter på gode jobber - også lederstillingene, advarer researcher Robert Leite i Meditor Search og rådgiver og privatetterforsker Finn Abrahamsen.

Nå slår de seg sammen og inviterer bedrifter på kurs for å vise hva litt nysgjerrighet og grundig bakgrunnssjekk kan avsløre.

- Dramatisk endring
- Vi har sett en dramatisk endring i arbeidslivet de siste ti årene, med en eksplosjon i rekruttering av arbeidskraft fra utlandet. Men vet arbeidsgiverne hva de får og hvilken bakgrunn kandidatene har? I dag er det så lett å jukse seg til en jobb at norske bedrifter er mer utsatt enn noensinne. Da nytter det ikke å være blåøyd, sier Finn Abrahamsen til DN.no.

Er det mulig å hindre feilansettelser? Diskutér saken!

Advarselen er klar:

- Å ansette feil person risikerer å ødelegge en bedrifts omdømme, og å jukse seg til en stilling er risikosport. Som ung juksemaker kan du ødelegge hele fremtiden din, sier den tidligere drapsetterforskeren, som har jobbet som konsulent etter at han ble pensjonist i 2007.

 

Les også:
Avslører cv-jukserne

"Pynter" på cv-en bevisst
Falske vitnemål er blitt en industri, og kandidater som "pynter" på cv-en sin for å få drømmejobben er heller ikke uvanlig.

70 prosent av bedriftslederne sjekker aldri jobbsøkere eller cv-en deres, ifølge NHO og Næringslivets sikkerhetsråd. Det er et tankekors når man finner feil og avvik i hver fjerde eller femte cv, bemerker Robert Leite i Meditor Search - et selskap som kun driver med verifisering av cv og jobbsøkere.

- Ofte handler det om slurv, men det er ikke til å stikke under en stol at noen også "pynter" på cv-en helt bevisst. Man endrer eller "glemmer" ansvarsområder, fikser på titler og dikter opp arbeidsgivere som ikke eksisterer. Dessverre er mange arbeidsgivere så blåøyde at de aldri gjør den bakgrunnssjekken de burde ha gjort for å sikre seg rett person til rett stilling. Feilansettelser koster bedrifter dyrt, sier Leite.

- De verste sakene hører man aldri om.

Les:
Jukser med cv-en

Feilansettelser koster 2,4 milliarder

Indre sikkerhet
Norske bedrifter må bli mer bevisste på den indre sikkerheten i selskapet. Det er det svakeste leddet, ifølge Finn Abrahamsen.

- De verste sakene hører man aldri om. Dessuten tror jeg ikke store selskaper nødvendigvis har bedre rutiner for bakgrunnssjekk av kandidater enn mindre selskaper. Alle burde ha rutiner for å luke ut uønskede kandidater. Det er ikke så mye som skal til, sier Robert Leite.

Aldri har bedriftenes omdømme vært viktigere enn i dag. En bedrift er avhengig av et godt omdømme - både for å tiltrekke seg de beste kandidatene og for å få de beste kundene.

- Ett feiltrinn kan være nok. Et skadet omdømme kan få enorme konsekvenser for bedriften, og det er synd hvis man feiler på noe så enkelt som en feilansettelse, sier Finn Abrahamsen.



Slik skriver du jobbsøknad
Slik skriver du cv

- De ansatte er den største svakheten og den viktigste ressursen i alle virksomheter. Derfor bør en bakgrunnssjekk i tilknytning til rekruttering være et fundament. Man kan ikke være så naiv å tro at juks ikke forekommer. Alt kan forekomme, legger han til.

Undervurderer bakgrunnssjekk
Han undrer seg over at så mange ignorerer viktigheten av en bakgrunnssjekk:

- Mange tenker nok sånn: "Helt vilt! Skal vi sjekke arbeidstakerne også nå?". Men det er jo en vanvittig tankegang. Dette er å svekke sin egen arbeidsplass. Ingen har vel interesse av å ansette noen på feil grunnlag? spør Abrahamsen.

Selv jobbkandidater flest er nemlig positive til å bli sjekket, ifølge Robert Leite.

- Alt gjøres i full åpenhet, vi sjekker aldri noen mot deres vilje. De fleste har forståelse for at vi gjør dette, men så har man de som "plutselig" har fått seg ny jobb og trekker søknaden sin rett før vi skal til å sjekke den - og det skjer faktisk ikke rent sjelden. Da begynner vi jo å lure litt, sier Leite.





 

"Planter" mennesker
Som tidligere politimann har Finn Abrahamsen erf#229 med organiserte kriminelle grupper som "planter" mennesker i bedrifter for å lekke ut sensitiv informasjon om virksomheten til konkurrenter.

- Dette har skjedd i alt fra postvirksomheter til finansselskaper og oljebransjen. Det kan skje, men er kjempeproblematisk å avdekke. Ofte oppdager man det ikke før det er for sent, sier Abrahamsen.

Å følge opp jobbsøkere etter at de er ansatt, er en stor synd mange arbeidsgivere gjør, sier han videre.

- Samme person kan endre seg i løpet av noen år, blant annet har vi hørt om ansatte som har etablert egne firmaer på si´ for å konkurrere med egen virksomhet - uten at noen er klar over det. En sjekk hvert andre år eller ved bytte av stilling internt er ikke så dumt for å unngå tabber, understreker Finn Abrahamsen.

Er det mulig å hindre feilansettelser? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.