Å handle spillkonsoll til familien kan by på hodebry. Uansett hva man velger vil man ikke få alt. Derfor må man velge hvilken som kler ens egne behov best.

Navnet spillkonsoll begynner å bli litt upresist, for i dag kan konsollene brukes til mye mer enn bare spill. De kan håndtere musikkbiblioteket ditt, vise feriebildene dine på tv-en, du kan surfe på nettet og leie film på internett med dem.

I år har dessuten alle konsollene fått sine varianter av bevegelseskontroller, som lar deg styre dem med bevegelser. Dette åpner for mange nye typer av spill og underholdning for hele familien.

Felles for alle konsollene nå er at de har sine egne nettsamfunn hvor du kan treffe venner og spille sammen med dem. Alle konsollene har også egne nettbutikker for spill og ekstrainnhold, men det er forskjell på innholdet.

Playstation 3
Sonys Playstation 3 (PS3) er den nyeste konsollen på markedet. Den har på papiret den råeste ytelsen også. PS3 har dessuten blu-ray spiller som støtter 3D så man får en topp moderne filmspiller med på kjøpet. Playstation har sin egen filmtjeneste hvor man kan leie filmer. Som mediesenter er PS3 den beste konsollen akkurat nå, mye på grunn av det enkle og minimalistiske brukergrensesnittet.

PS3s mest populære eksklusive spilltitler er bilsimulatoren Gran Turismo 5 og actioneventyrene Uncharted 1 og Uncharted 2. I tillegg kommer de sosiale spillene Buzz og Singstar. Flere skyte- og kampspill finnes også eksklusivt for PS3.

Playstation Move er navnet på bevegelseskontrollen til PS3. Systemet består av et kamera og en håndholdt kontroller som snakker sammen. Det finnes en del spill til Move allerede, men ingen skikkelige storselgere. Move er avansert og nøyaktig, men også begrenset i forhold til at systemet måler bevegelsene til håndkontrollen og ikke spillerens kropp.

PS3 er familievennlig, spesielt med Move, men foreldre bør kontrollere bruken til de minste ettersom mulighetene er så mange.

Vil du bruke konsollen til å holde deg i form har man gode muligheter gjennom Move-systemet. Man kan danse, drive sport og bruke rene treningssystemer. Flere typer spill kommer, men man slipper ikke unna sensorer på kroppen eller håndkontrolleren.

Playstation 3 passer for dem som vil bruke konsollen til multimedia og nettsurfing i tillegg til spill og film, men som også er opptatt av å kunne spille de siste spillene.

Xbox 360
Microsofts Xbox 360 fylte nettopp fem år. I teknologiens verden er dette gammelt, men Xbox-en holder seg godt. Det siste året har den fått betydelige oppdateringer som gjør den bedre som mediasenter og til visse nettjenester som Facebook. Xbox kan brukes som mediesenter, men er brukeropplevelsen er ikke fullt på høyde med PS3.

Xbox 360 har det beste spillutvalget, selv om de største titlene stort sett er tilgjengelig for alle konsollene. Av eksklusive titler er nok Halo-serien mest kjent. I tillegg er mange glade i bilspillene Forza Motorsport. Karaokespillet Lips og skytespillet Gears of War er også populære.

Nylig lanserte Microsoft Kinect for Xbox 360. Det er en bevegelseskontroll som bruker kroppen din til å kontrollere spill og multimedia. Man trenger ikke ha noe i hendene for å bruke Kinect. Kinect er teknologisk langt foran konkurrentene, men det er tross alt spillene som avgjør om det blir en suksess.

Xbox 360 har dvd-spiller, men ikke blu-ray. Xbox sitt nettsamfunn heter Xbox Live og består av ulike tilgangsnivåer. De to øverste nivåene må man betale for, men man får da medlemsfordeler andre ikke får. Skal man for eksempel spille nettspill mot venner må man gjerne ha Gull-medlemskap i Xbox Live. Dette koster noen tiere i måneden.

I likhet med Playstation finnes innhold for alle aldersgrupper til Xbox 360. Kinect har morsomme spill for de minste, men voksne bør passe på hva maskinen brukes til, ettersom veldig mye innhold og mange spill ikke egner seg for de minste.

Kinect er kanskje det beste systemet for trening og mosjon. Man trenger ikke noen sensorer eller å holde i kontrollere, så mulighetene er mange. Det finnes allerede systemer for trening, dans og spill med bevegelse.

For de som først og fremst skal spille, men ikke er så opptatt av mediasenter bør nok Xbox 360 være førstevalget.



Nintendo Wii
Det er straks fire år siden Nintendo ga ut sin Wii spillkonsoll. Den skiller seg litt fra de to andre på flere måter. Blant annet har den ikke like heftig spillgrafikk, men på en annen side er den mye billigere og tar mye mindre plass. Wii er basert på bevegelseskontroller og har frem til i år vært nesten alene om å ha dette. Nintendo har bevisst satset på et bredere marked enn Xbox og Playstation og har laget spill som er morsomme og brukervennlige i stedet for teknologisk fremragende. Dette har fungert godt og Nintendo Wii er per dags dato den mest solgte spillkonsollen i verden.

Men markedsandelene er truet nå som de to konkurrentene har lansert sine bevegelseskontroller i tillegg til nye, mindre og støyfrie utgaver av selve konsollen.

Nintendo kan vise bilder, men har ikke støtte for HD-tv-er. Den har sin egen nettbutikk og man kan spille med venner, men dette er mindre utbygget enn hos de to andre.

Wii har for det meste spill som passer hele familien, og det er ingen mulighet for å gå på upassende nettsider eller starte en dvd som ikke passer barn. Selv om også spill med høy aldersgrense finnes er dette den tryggeste konsollen for barnerommet.

Treningssystemet Wii Fit er tilgjengelig i tillegg til et par andre mosjonssystemer. Men Wii lar ikke spilleren få sprette rundt like mye som de andre og egner seg best til yoga eller enkel styrketrening.

Nintendo Wii passer best for de som er prisbevisste og ikke så nøye på utvalget av spill. Wii gir morsomme sosiale spill og koster mindre enn konkurrentene. Samtidig ligger det litt i kortene fremover at Nintendo bør komme med en ny konsoll snart om de skal beholde markedsposisjonen fremover.