Den amerikanske sentralbanken ønsker å endre sin kommunikasjon rundt langsiktige renteutsikter ved å knytte rentenivået til spesifikke økonomiske variabler som arbeidsledighet og inflasjon for å unngå forvirring om deres syn på økonomiske utsikter.

Det fremgår av referatet fra seneste rentemøte 12-13. september 2012, ifølge referatet, Bloomberg News og The Wall Street Journal. Det melder TDN Finans.

Har satt dato
Siden august har sentralbanken sagt at de vil holde de kortsiktige rentene nær null frem til en spesifikk dato, som nå er midten av 2015, i håp om å holde langsiktige renter lave.

Sentralbanken mener imidlertid denne tilnærmingen kan være forvirrende, og vurderer å endre sin kommunikasjonsform til økonomiske betingelser fremfor et punkt på kalenderen.

Sentralbanken ønsker ikke at offentligheten skal tolke «lave renter til midten av 2015» som et signal om at sentralbanken mener det økonomiske bilde er forverret. Sentralbankens intensjon med renteguiding er «å støtte en sterkere økonomisk innhenting», ifølge TDN Finans.

Vil heller knytte til ledighet
Det ble ikke noe enighet om en ny tilnærming, men vil vurdere hvordan de skal endre denne fremover. Det vurderes nå å knytte rentenivået til et spesifikt arbeidsledighetsnivå eller inflasjonsrate for å gi offentligheten en klarere oppfatning om retning for rentenivået.

De fleste deltakerne var enige om at numeriske terskler kunne gi «mer klarhet om kondisjonalitet» av guidingen.

Diskuterte obligasjonskjøpene
I referatet fremkom det også at FOMC-medlemmene stemte 11 mot 1 i favør av tiltakene etter September-møte, hvor kun Richmond-Fed-sjef Jeffrey Lacker var i mot. Lacker har vært uenig i hver eneste FOMC-uttalelse (statement) i år.

Referatet inneholdt videre detaljert diskusjon om kostnad og nytte av sine obligasjonskjøp, hvor få rentekommitémedlemmer (FOMC) uttrykte «skepsis» om hvorvidt programmet kunne hjelpe, og flere sa at kjøpene kan «komplisere kommitéens evne til å innhente pengepolitiske forhold (accommodation) når det blir hensiktsmessig å gjøre det».

De fleste deltagerne mener risikoen er håndterbar ved å gjøre justeringer på kjøpene etter behov som respons på økonomisk utvikling eller som følge av endret oppfatning om effektiviteten og kostnaden til programmet», heter det i referatet, ifølge TDN Finans.

I referatet dukket også spørsmål om hvorvidt sentralbanken skulle kjøpe verdipapiriserte boliglån eller statsgjeld, hvor noen sa at alt annet like, ville boliglån være å foretrekke ettersom det ville støtte boligmarkedet direkte, som fortsetter å være svakt.

Les også: Fed lanserer QE3 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.