- Vi opplever at mange byggeprosjekter stopper på kommunenivå, fordi kompetansenivået er for lavt til å takle eventuelle problemer, sier Dreyer. Under et møte i kommunal- og regionaldepratementet torsdag, foreslo han å slå sammen flere kommuner, slik at politikerne kunne få et mer oversiktlig bilde av situasjonen i boligmarkedet.

- Det er også et problem i små kommuner at prosjekter blir stoppet, fordi politikerene er for nær de innvolverte, sier Dreyer.

Tar ikke regningen
- Nøkkelen til å boligmangelen i Oslo går mye på å bygge ut Oslos nærområder, men for å gjøre det må vi ha gode kollektivtilbud som gjør at folk vil flytte ut av sentrum. Men ingen av kommunene er villige til å ta regningen på dette, sier Dreyer.

På møte i kommunal- og regionaldepartementet om boligbygging i Norge var det stor enighet innenfor bransjen om at infrastrukturen, eller transportmulighetene må være tilstedet før vi vil se en løsning på boligmangelen.

- Vi må slutte å snakke om å bygge ut i distriktene når vi ikke kan følge opp med god infrastruktur. Slik det er i dag bruker jeg nesten 45 minutter på å kjøre fra Bærum, og det er latterlig når jeg omtrent kan jogge samme strekningen på samme tid, sier Dreyer.

Snur seg mot staten
- Vi trenger hjelp fra staten, fordi vi med så høy tilflyttningsvekst ikke har penger til å bygge ut skolen, sykehus, og boliger i tillegg til ny infrastruktur til mange millioner kroner, sier plan og bygningsjef i Bærum kommune Arthur Wøhni. Han får støtte fra byrådet for byutvikling i Oslo Bård Folke Fredriksen.

Det legges et for høyt økonomisk press på kommunene, mener Fredriksen, i tillegg mener han at det er departementene som må ta ansvaret for stansning av boligprosjekter.

- Det er vanskelig å starte et prosjekt når det er så kaos i plan- og bygningsloven. Vi opplever å møte mange innsigelser, som gjør det vanskelig å holde prosjekter gående. Det er vilje i kommunene, men vi må få muligheten til å bestemme mer over egne områder, sier Fredriksen.

Les også: - Behovet for nye boliger er fremdeles stort

Vil prioritere bolig
Kommunene er alle enige om at boligbygging skal være et fokusområde, og sier seg enig i at det må tenkes nytt.

- Det er et ønske om å møte boligbehovet i fremtiden, og det vil komme flere boligområder, sier Wøhni.

- Det er for mye administrasjon i det politiske spillet rundt boligbygging, det må være en vilje til å rydde opp og forbedre, avslutter Dreyer.

Boligprodusententenes forening inviterte i dag til en arbeidsgruppe som skal jobbe med å finne løsningen på boligmangelen. Både Dreyer og Oslo kommune har sagt seg villige til å ta del i dette utvalget, som skal presentere resultatene sine 15.desember i år.

Les også: Kontorbygg til 700 mill. blir Obos-boliger på vestkanten

<b>Meglerne krever egen boligminister</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.