Redningsplanen for Irland har til nå ikke roet ned finansmarkedene. Investorer frykter den ikke er tilstrekkelig, og at flere land vil måtte be om hjelp. Portugal regnes som det neste i rekken, men også Spania sliter med troverdigheten i markedet.

Da Hellas i mai fikk milliardhjelp reagerte markedene rett i etterkant med å sende renten på greske statsobligasjoner ned med flere prosentpoeng. Men det samme har ikke skjedd etter nyheten om en krisepakke til Irland. Fortsatt må Irland betale rundt 8,4 prosent i rente på sine lån.

Overreagerer fort

- Årsaken til at markedene ikke har reagert på samme måte kan være regjeringskrisen i Irland, i tillegg til at betingelsene for krisepakken og størrelsen på den ikke er klar, sier sjeføkonom i Nordea Steinar Juel til NTB.

Verken Portugal eller Spania er i samme situasjon som Irland. Men investorene er ikke fornøyd med regjeringenes innstrammingstiltak.

- De frykter en krise lenger frem, og da er de bekymret allerede nå. Finansmarkedene overreagerer fort når man er veldig opptatt av en type risiko, sier Juel.

- Portugal og Spania har ikke gjort nok. De må demonstrere skikkelig vilje og legge frem en troverdig plan med realistiske forutsetninger.

50 – 50 sjanse

Spanias finansminister Elena Salgado svarer «absolutt ikke» på spørsmål om også hennes regjering vil be om krisehjelp. Og i Portugal sier finansminister Jose Socrates at det «ikke er noen forbindelse» mellom Irlands og Portugals problemer, skriver Financial Times.

Sjeføkonom Juel anslår likevel at det nå er 50 - 50 sjanse for at også Portugal kommer til å måtte be om krisehjelp fra EU. Og at sjansen for at Spania må gjøre det samme, er rundt 70 prosent.

- Men dersom Portugal ber om hjelp, så øker sjansen for at Spania også må gjøre det betraktelig, sier Juel til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.