Ved begge arbeidsplassene bodde polske arbeidere minst fire i hver brakke og med elendige sanitære forhold. De jobbet for Byggmester Harald Langemyr AS.

I desember 2006 varslet Eva Kallander om brakkene som var satt opp ved Økernhjemmet. Hun er nabo og forteller til Aftenposten at hun ble rystet over det hun så på sine daglige turer forbi plassen.

Først fredag 7. mars 2008 stengte Omsorgsbygg byggeplassen som følge av boforholdene.

Ikke ordnede forhold

Ved Rustad skole ble brakkene tatt bort i desember 2006, fem måneder etter at nabo Kjell Finvåg skrev følgende mail til Arbeidstilsynet:

«En rask titt inn gjennom vinduet tyder på at boforholdene ikke tilfredsstiller det jeg oppfatter som ordnede boforhold etter gjeldende brakkestandarder. Det kunne se ut til at det var snekret opp to køyesenger (dvs. fire sengeplasser) inn på et brakkerom. Er dette tillatt?».

Først to måneder etter at Finvåg purret i oktober, uten å ha fått svar, forsvant brakkene.

Fikk ny avtale

Få dager senere undertegnet Harald Langemyhr rammeavtalen med Undervisningsbygg som ga ham ansvar for vedlikehold og rehabilitering av 69 skolebygg i Oslo.

– Det er ille hvis Oslo kommune får fri. Fire i hver brakke er ikke det jeg oppfatter som alminnelig brakkestandard, sier Finvåg til Aftenposten.

Prioritert ned

Seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet sier at de drukner i tips og at de må prioritere. Da kommer offentlige byggherrer som Undervisningsbygg og Omsorgsbygg ikke øverst på listen, for Arbeidstilsynet forutsetter at offentlige oppdragsgivere har bedre kontroll enn mange private.

Det var Granrød som ledet inspeksjonen 5. mars i år, som førte til opprullingen av sosial dumping i firmaet Byggmester Harald Langemyhr AS.

Overinspektør Heidi Rudshaug i Arbeidstilsynet beklager at tips forsvinner, men ber publikum likevel om å fortsette å tipse. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.