Smer hadde sikret seg 28,6 prosent av stemmene da resultatene fra nærmere 93 prosent av valgdistriktene var klare natt til søndag.

Fico må derfor søke koalisjonspartnere og invitasjonen går trolig først til landets nest største parti SaS, som ligger an til 11,5 prosent av stemmene og som i 2012 felte den daværende sentrum-høyre regjeringen i landet.

Tredje gang

Smer ble grunnlagt av Fico i 1999 og fikk flest stemmer, 29 prosent, under valget i 2006. Fico dannet da koalisjonsregjering med flere andre partier, og satt ved makten til 2010.

Under valget i 2012 fikk Smer 44,4 prosent av stemmene, noe som resulterte i en ren Smer-regjering.

Fico har med sin strenge linje overfor migranter og asylsøkere mye til felles med statsminister Viktor Orbán i Ungarn og Jaroslaw Kaczynski i Polen.

Samtidig har han blidgjort velgerne ved å innføre populære tiltak som gratis togbilletter for pensjonister og studenter.

EUs presidentskap

Slovakias statsminister har slått fast at det flerkulturelle samfunn er «en fiksjon» og at det ikke er rom for muslimer i det katolske landet, et syn også opposisjonen stor grad deler. Han nekter også å ta imot den kvoten med flyktninger som EU har pålagt.

Fico har også markert seg som en motstander av vestens sanksjoner mot Russland og har et heller anstrengt forhold til mediene i Slovakia.

Slovakia overtar i juli det roterende presidentskapet i EU for seks måneder, og landet får derfor en ledende rolle i de politiske diskusjonene i Brussel.

 

Les også: Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

1400 søkere på 21 sommerjobber

 

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mye suv for pengene:

Mye suv for pengene