Igår trakk hun seg fordi blodtrykket ikke tålte at hun sto i stormen lenger. Men det spørs om hun hadde fått fortsette selv om blodtrykket hadde vært i orden.

Det må være vondt å oppleve at helsa ikke strekker til for å føre de kamper man ønsker å føre. Ikke minst for Haga som sikkert betraktet denne kampen som en kamp for sitt ettermæle. Haga er en politiker Dagens Næringsliv sjelden er enig med, og som vi ofte har ønsket var mindre dyktig. Hun var avgjørende for det rødgrønne prosjektet som har gitt oss dagens flertallsregjering. Vi skulle gjerne vært den foruten, men det politiske håndverket bak den er imponerende.

Haga var lenge en politiker i medvind. Hun vant store seire for Senterpartiet. Den siste var et landbruksoppgjør som gir nesten to milliarder kroner mer til bøndene, og som må ha falt statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen tungt for brystet.

Igår sa hun at pressen har rett til å stille spørsmål. Hun hadde likevel en undertone som antydet at det har blitt stilt vel mange spørsmål. Men hun har selv ansvaret for at det har blitt så mange spørsmål og så mange saker. Hun har slitt med dårlig hukommelse og bare gitt informasjon bitvis og etterskuddsvis.

Haga sa to forskjellige ting om sin støtte til OL i Tromsø, hun bagatelliserte lovene som regulerer statlige innkjøp, hun husket ikke hvem som foreslo at olje- og energidepartementet skulle kjøpe konsulenttjenester av partifellen Eli Arnstad, hun byggemeldte ikke hyttebryggen, hun leide ut en bolig som ikke var godkjent for utleie og hun har fortsatt ikke vært istand til å fortelle om hun har betalt skatt av leieinntektene eller ikke.

Det er menneskelig å feile, men politikere er avhengig av troverdighet og da må de i det minste legge kortene på bordet når feil oppdages. Det har ikke Haga gjort. Vi må også kunne forvente at de som er ansvarlig for lovene, holder dem.

Haga har vært uheldig som har blitt syk, men feilene hun har gjort, er selvforskyldt. Det er også hun som har sørget for at hvert eneste feilsteg har blitt til føljetonger. Det er vanskelig å tro at statsminister Jens Stoltenberg kunne akseptere det. Trolig måtte Haga gått uansett hvordan helsen var.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.