Oppdatert artikkel. Første gang sendt klokken 11.09.

Konkurransetilsynet sier stopp til bonuspoeng. Fra 1. april neste år blir det forbudt for SAS (SAS), Braathens (BRA) og Widerøe å tilby passasjerene å opptjene bonuspoeng på norske innenriksruter.

Flyselskapene har fått frist til 30. november for å komme med eventuelle innsigelser og alternative forslag.

SAS og Braathens vil sjekke Konkurransetilsynets bonuskutt opp mot EØS-avtalen.

- Et kutt i norske flyselskapers bonusprogram vil stride mot prinsippet om fri konkurranse i det europeiske markedet, sier informasjonsjef Frode Geitvik til NRK.

- Kan senke prisene
- Grunnen til at varselet kommer nå, er at Regjeringen foreslår å fjerne flypassasjeravgiften fra 1. april 2002, og inngrepet vil da kunne tre i kraft samtidig. Å fjerne bonusordningene innenlands vil gi flyselskapene en mulighet til å senke prisene. Enda viktigere er det kanskje at det vil åpne luftfartsmarkedet i Norge for konkurranse, noe som vil presse prisene nedover, skriver tilsynet i en pressemelding.

Forstår ikke påstanden
Braathens informasjonsdirektør Frode Geitvik forstår ikke argumentet med at prisene skal bli lavere.

- Det er en påstand jeg ikke forstår. Bonuskundene fyller opp seter som ellers ville vært tomme. Ja, de får et matbrett til noen tikroner. Det er det vi snakker om her. Også bruker vi noen milliliter mer fuel, fordi det er et par ekstra passasjerer, sier Geitvik til dn.no.

Fortvilet
Geitvik vil heller ikke være med på at bonusforbudet trekker utenlandsk konkurranse til landet.

- Ser det ut som om det er kø av selskaper som vil fly i lille Norge? EU-landene er nødt til å hjelpe sine flyselskaper i kampen mot amerikanske selskaper. Norske myndigheter lager en endring som legger en ekstra stein i ryggsekkene våre. Hva er målet? Å bli kvitt norske flyselskaper en gang for alle, spør Geitvik.

- Dersom andre flyselskaper innfører bonusopptjening på norske innenriksruter, vil tilvarende forbud bli vurdert også for disse selskapene, eventuelt i form av en forskrift, heter det i meldingen fra Konkurransetilsynet.

Sjokk i SAS
SAS-ledelsen er sjokkert og overrasket over Konkurransetilsynets utspill.

- Konkurransetilsynet viser manglende innsyn og forståelse for den krisen vi er i. Norske myndigheter legger særbestemmelser som svekker konkurranseevnen vår internasjonalt, mens europeiske myndigheter prøver å hjelpe, sier en tydelig oppgitt informasjonssjef Siv Meisingseth til dn.no.

SAS reagerer først og fremst på at bonusen blir kuttet i hele innenriksmarkedet, i tillegg til at reisende til utlandet med tilknytningsreise i Norge blir frarøvet bonus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.