Lederne for verdens 20 mektigste land forpliktet seg søndag på sitt toppmøte i Toronto til å redusere svulmende gjeld og gapende budsjettunderskudd.

Men til forskjell fra tidligere toppmøter i G20 siden finanskrisen oppsto, ble de også enig om å gi hvert land større spillerom til selv å velge tempo og tiltak for å kutte underskuddene og gjøre bank- og finanssystemet mer sikkert og stabilt.

I slutterklæringen etter Toronto-møtet forpliktet de seg til å arbeide for å halvere budsjettunderskuddene innen 2013, og det uten å skade veksten som så vidt er i gang.

Å love å halvere underskuddene burde virke enkelt siden USA allerede har lovet det, og Europa betrakter det som minimum av det som trengs. Bare for Japan blir det gjort unntak siden deres underskudd er langt større enn de andres.

Men skeptiske eksperter har merket seg at uttalelsene om en halvering av budsjettunderskuddene ikke er bindende, og at slutterklæringen er full av unntak og betingelser.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som står foran et vanskelig gjenvalg, understreket at løftet om budsjettkutt ikke er noen ordre og heller ikke noe mål for G20-landene.

Ingen seier
– Våre utfordringer er så varierte som våre nasjoner er. Men sammen representerer vi 85 prosent av verdensøkonomien, og vi har bygd opp et samordnet svar på den verste globale økonomiske krisen i vår tid, sa USAs president Barack Obama da han forsøkte å demonstrere samhold ved avslutningen av møtet.

Likevel oppfattes sluttresultatet ikke som noen seier for USA, som på forhånd hadde kritisert europeerne for å planlegge å kutte så raskt og dypt i underskuddene at det risikerer å kvele den gryende veksten

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel regnes derimot som en av vinnerne på møtet, siden hun sammen med den nye britiske statsministeren David Cameron sto imot USAs press og insisterte på nødvendigheten av å få kontroll over gjeld og underskudd først.

Fornøyd Merkel
– Ærlig talt, dette er mer enn jeg ventet ettersom det blir svært konkret. Og at industrilandene står sammen om dette, synes jeg er en suksess, sa Merkel.

Cameron understreket etter møtet at kutt i budsjettene ikke truer veksten, men tvert imot er det nødvendige grunnlaget for ny vekst.

Men Merkel, Cameron og Sarkozy måtte på den annen side avfinne seg med at deres forslag om en ny skatt på bankenes profitt, ble avvist av Canada, USA og latinamerikanske land.

Det til tross for at Obama kom til Toronto med enighet i Kongressen om en finansreform som legger opp til andre typer reguleringer av finanssektoren i sin bagasje.

Kina vinner
En annen vinner på møtet var Kina. I slutterklæringen styrte lederne utenom konfrontasjon med Kina på spørsmålet om verdien av yuan.

Kina fraba seg til og med å få ros for beslutningen nylig om å la sin valuta flyte litt nærmere sin egentlige verdi siden det ville innebære at andre i det hele tatt har noe å si over kinesisk valutapolitikk.

De 20 lederne, som representerer både de rikeste i-landene og de største framvoksende økonomiene i Asia, Latin-Amerika og Afrika, svarte på finanskrisen med å pøse inn trillioner av dollar for å avverge depresjon.

Men enheten begynte å rakne etter hvert som de forskjellige landene kom ut av krisen i forskjellig tempo og med varierende behov. Kina tar nye stormskritt framover, mens USAs vekst fortsatt er svak og Europa ligger etter.

Les også: - På randen av dobbel-dipp

Får klekke ut planer på egenhånd

Dette krangler de om
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.