Pilene peker i riktig retning for ABG Sundal Collier, men meglerhuset er fortsatt et stykke unna nivåene fra fjoråret. Årets tredje kvartal ble preget av lave volumer i aksjemarkedet.

Volumfall
Selv om det nordiske aksjemarkedet steg med 12 prosent i løpet av kvartalet, var aktiviteten vesentlig lavere i forhold til tilsvarende periode ifjor.

På de nordiske børsene var handelsvoluemene ned 31 prosent sammenlignet med tredje kvartal ifjor og tre prosent i forhold til andre kvartal i år.

Les også: Alt faller i ABG

Rask nedgang, rask opptur
Etter et turbulent år er imidlertid utsiktene langt lysere enn for bare noen kvartaler siden, mener ABG-sjef Jan Petter Collier. Han innrømmer at oppturen har kommet raskere enn han hadde sett for seg.

- Da det falt etter Lehman falt det dramatisk fort, sier Collier som konstaterer at man må langt tilbake i tid for å finne en tilsvarende nedtur.

- Heller ikke 1987 var så bratt, sier den erfarne meglerhussjefen.

- Det falt bratt, og nå har det steget litt fortere enn det vi hadde trodd. Men det henger nok sammen med at det falt så fort.. Det er ikke tvil om at alle tiltakspakkene, stimulansene med lav rente og så videre, har det i seg at man tror at verdensøkonomien blir reddet av fellessystemet, mener Collier.

Kutter
Det siste året har Collier blant annet benyttet til å kutte kostnader. Siden toppen i tredje kvartal ifjor har antall ansatte blitt redusert fra 306 til 271. Et kostnadsprogram som har som mål å få de årlige underliggende kostnadne under 550 millioner kroner har ifølge Collier gitt resultater. Siden tilsvarende kvartal ifjor er driftskostnadene redusert med i overkant av 20 prosent.

Nå føler han seg trygg på at selskapet er posisjonert til å utnytte en ytterligere bedring i finansmarkedene. Samtidig peker han på at ordreinngangen innenfor corporate finance er god.

Ser lysere ut
Han vil imidlertid ikke innta rollen som analytiker og spå den videre markedsutviklingen.

- Jeg skal ikke sitte her og spå analytisk. Men det vi har sagt er at det ser bedre ut fremover. Vi er noe mer positive nå enn vi var forrige gang, og forrige gang var vi noe mer positive enn vi var gangen før der igjen. Og det vi har sagt tidligere har vært i tråd med det som har skjedd, fastslår Collier.

Innenfor aksjemegling har utviklingen ifølge Collier vært stabil og meglerhuset så langt femte størst i Norden med en markedsandel på knappe fire prosent. Og innenfor corporate finance-segmentet begynner det så smått å løsne igjen. I løpet av tredje kvartal var meglerhuset tilrettelegger for den første borsnoteringen i Norden på over ett år.

- Nå synes vi det ser bedre ut, vi ser litt mer aktivitet. Blant annet at rådgivningspipelinen bygger seg fornuftig opp. Men det er ikke bare å reise kapital, men også restrukturering og å løse problemer. Det er en litt annen type arbeid, sier Collier.




ABG Sundal Collier har så langt i år vært Nordens femte største meglerhus: Men til forskjell fra de fire meglerhusene foran på listen har ikke ABG Sundal Collier en egen netthandelsløsning. Og på plassen foran ABG Sundal Collier ligger det rene nettmeglingsselskapet Nordnet.

På selskapets kvartalspresentasjon torsdag avslørte ABG-sjef Jan Petter Colllier at meglerhuset har begynt å se seg om et mulgiheter innenfor dette segmentet.

- Skal dere bygge opp en egen løsning eller er det snakk om oppkjøp?

- Når vi har noe å melde, så melder vi det, sier Collier til DN.no.

Økt etterspørsel fra kundene gjør imidlertid at meglerhuset har startet en prosess for å finne ut om meglerhuset eventuelt skal utvide virksomheten til å også omfatte nettmegling.

- Det vi registrerer er at netthandelen øker. Vi registrerer at flere av våre kunder ønsker flere priskanaler. Vi har en løsning i dag, og så diskuterer vi med oss selv hvordan bør vi se ut i fremtiden, sier Collier.