Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- En fantastisk prestasjon og gudommelig fortjent

Tekst
Ørjan Johannessen med sin Golden Bocuse sammen med Philip Tessier (USA) og Tommy Myllymaki (Sverige)
             Foto: AP Photo/Laurent Cipriani, NTB, Scanpix.

Ørjan Johannessen med sin Golden Bocuse sammen med Philip Tessier (USA) og Tommy Myllymaki (Sverige) Foto: AP Photo/Laurent Cipriani, NTB, Scanpix.

Sier Eyvind Hellstrøm i en kommentar da Ørjan Johannessen (29) gikk av med seieren i kampen om gullet i kokke-VM Bocuse d'Or i Lyon onsdag kveld.

 

-Jeg har tidligere sagt at Ørjan er kjøkkenets Northug, men nå sier jeg at dette er større enn et langrennsløp på 30 km, legger en lykkelig Eyvind Hellstrøm til på telefon direkte fra gallamiddagen i Lyon i kveld.

Gull i kokkekonkurransen Bocuse d'Or gikk til norske Ørjan Johannessen. Han hadde med seg assistent Jimmy Øien (22) og trener Odd Ivar Solvold (45).

USA fikk sølvmedaljen, mens bronse gikk til Sverige.

Johannessen arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune i Hordaland.

29-åringen kommer fra Austevoll i Hordaland og har gått læretid på Hotel Neptun i Bergen. Han var kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt. Der jobbet han fram til 2011. De siste årene har han vært tilbake til foreldrenes gjestgiveri på Bekkjarvik.

Den 29 år gamle kokken fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

Etter at vinneren var kunngjort, ble den norske nasjonalsangen spilt i salen, som var full av store norske flagg.

Regionalt preg

I finalen hadde Johannessen 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett. Det var bestemt på forhånd at hovedingrediensene skulle være perlehøns og ørret, og til fiskeretten var det begrenset hvilke grønnsaker han fikk velge blant.

Som vanlig ble det gitt karakter for smak og presentasjon. Om kjøttretten het det dessuten at kandidatene skulle «uttrykke sin regionale matkultur», og at den ville bli gitt karakter for dette.

Det ble også utdelt spesialpriser for beste fiskerett og beste kjøttrett. Disse gikk til henholdsvis Japan og Finland. Prisen for beste assistent gikk også til Finland.

 

Ørjan Johannessen vant Bocuse d'or, kokkeverdensmesterskapet, onsdag.Foto: AP Photo/Laurent Cipriani, NTB, Scanpix.

Ørjan Johannessen vant Bocuse d'or, kokkeverdensmesterskapet, onsdag.Foto: AP Photo/Laurent Cipriani, NTB, Scanpix.

Annet forsøk

Ørjan Johannessens reise til Bocuse d'Or startet med at han vant Årets Kokk 2011 i Norge. Han ble dermed kvalifisert til å representere Norge i Bocuse d'Or Europe i 2012. Der vant han overlegent.

I verdensmesterskapet i Lyon i 2013 gikk det derimot ikke helt som forventet, og Johannessen kom den gang på en skuffende 5. plass.

Hovedfinalen i Bocuse d'Or har vært arrangert annethvert år siden 1987. Norge har deltatt ti ganger og vunnet fire gull, to sølv og to bronse.

Tidligere norske gullvinnere er Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003) og Geir Skeie (2009). (©NTB)

 

 

Foto: Foto: JESSICA GOW /

Foto: Foto: JESSICA GOW /

 

 

 

Fakta om Bocuse d´Or:

* Verdens mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst, omtalt som uoffisielt kokke-VM.

* Oppkalt etter den franske kokken Paul Bocuse, som arrangerte den første konkurransen i Lyon i 1987 i Lyon.

* Arrangeres annethvert år.

* De 24 deltakerne plukkes ut gjennom tre regionale konkurranser i Europa, Latin-Amerika og Asia/Stillehavet.

* Norge har vunnet fire gull, to sølv, to bronse og to priser for beste fisk. Norge rangeres dermed som nest beste land i verden, etter Frankrike, som har fått sju gull.

* De tidligere norske vinnerne er Geir Skeie, Charles Tjessem, Terje Ness og Bent Stiansen.

* Ørjan Johannessen er Norges kandidat i årets konkurranse. Han har med seg Jimmy Øien som commis (assistent) og Odd Ivar Solvold som veileder. (©NTB)

 

Ørjan Johannessen er årets kokk 

Norsk skuffelse i Bocuse d'Or

Rik på smak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.